virtuaalivoimalaitos
Muu tekniikka Teknologia

Elisan kehittämästä sähkövarastointiratkaisusta tulossa Euroopan suurin hajautettu virtuaalinen voimalaitos

Elisa on kehittänyt älykkään ja hajautetun energian varastointijärjestelmän (DES) mobiiliverkon tukiasemiensa varavirran hallintaan. DES-järjestelmän avulla Elisa voi optimoida tukiasemien energiankulutusta ja tarjota tasapainotuspalveluita kantaverkkoyhtiölle. Elisa on saanut 3,9 miljoonan euron valtionavustuksen, joka mahdollistaa järjestelmän käyttöönoton nopeutetusti 150 MWh:n kapasiteetilla. Tämä on suurin tämäntyyppinen hanke Euroopassa.

Elisan kehittämä ainutlaatuinen DES-ratkaisu käyttää koneoppimista ja muuttaa mobiiliverkon tukiasemien akuston hajautetuksi virtuaaliseksi voimalaitokseksi. Tämä optimoi energianhallintaa akkujen latauksen ja purkamisen kautta. Ratkaisun avulla osa tukiasemien akkujen sähkökapasiteetista voidaan toimittaa joustavasti kantaverkko-operaattorille sähköverkon tasapainottamista varten. Tämä mahdollistaa uusiutuvan energian käytön kasvun tukemalla energiansaantia myös tuulettomilla säillä.

DES-järjestelmän testit ovat osoittaneet, että se tarjoaa toiminnallisia, taloudellisia ja ympäristöhyötyjä. Kokeilut osoittivat, että Elisa voi pienentää sähkökustannuksiaan ostamalla ja varastoimalla sähköä silloin, kun se on edullista. Järjestelmä myös tarjoaa sähköverkon tasapainotuspalveluita kulutushuippujen aikaan. Elisan mobiiliverkon toimintavarmuus paranee käytön ympäristöystävällisyyden ohella, kun järjestelmä mahdollistaa uusiutuvan energian varastoinnin. Elisa testasi DES-ratkaisuaan onnistuneesti 200 tukiasemalla Suomen mobiiliverkossaan vuoden 2022 aikana ja testien perusteella Elisan DES-ratkaisu onnistui täyttämään tiukat tekniset vaatimukset, mikä antaa uskoa sen toimivuuteen myös laajemmalla mittakaavalla.

Elisan kehittämä DES-ratkaisu on merkittävä askel kohti kestävämpää ja joustavampaa energiantuotantoa ja -jakelua. Se osoittaa, että teknologian avulla voidaan ratkaista energian varastointiin ja jakeluun liittyviä haasteita, ja samalla edistää uusiutuvan energian käyttöä. Elisan investointi hajautettuun energian varastointiin on tärkeä askel kohti puhtaampaa ja kestävämpää tulevaisuutta.

Lähde: Elisa
Kuva: Elisa


Muuta luettavaa muualta

Kryptovaluutan nousu ja nykypäivä taloudessa

Kryptovaluutta on digitaalinen valuutta, joka käyttää salattua tekniikkaa turvatakseen transaktiot ja kontrolloidakseen uuden valuutan luomisen. Kryptovaluutta ei ole hallituksen tai pankin kontrolloima, ja se voi toimia täysin itsenäisesti, kun se on luotu ja käynnistetty.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *