Sähköauton akkuteknologia
Teknologia

Sähköautojen akkuteknologia ja sen historiasta

Sähköautojen akkuteknologia on tärkeä osa sähköautojen toimintaa ja se on kehittynyt huomattavasti viime vuosina. Tässä artikkelissa käsitellään sähköautojen akkuteknologian historiaa, eri akkutyyppejä ja niiden ominaisuuksia sekä tulevaisuuden kehitysnäkymiä.

Historia

Sähköautojen akkuteknologian historia juontaa juurensa 1800-luvulle, mutta merkittävä kehitys alkoi vasta 1900-luvulla. Alkuperäiset sähköautot käyttivät sinkki-rauta-akkuja, jotka olivat tehottomia ja lyhyen käyttöiän vuoksi. Nykyaikaiset litiumioniakut kehitettiin 1980-luvulla ja ne ovat tällä hetkellä yleisimmin käytössä sähköautoissa.

Litiumioniakut

Litiumioniakut ovat yleisimmin käytössä sähköautoissa. Ne ovat tehokkaita ja niillä on pitkä käyttöikä. Litiumioniakkuja on erilaisia ja niitä eroavat toisistaan käyttölämpötilat, kapasiteetti, kestävyys ja turvallisuus. Nämä akut ovat myös kevyitä ja niillä on hyvä energian tiheys.

Nikkiaaltiakut

Nikkiaaltiakut ovat toinen yleisesti käytetty akkuteknologia sähköautoissa. Ne ovat kestävämpiä kuin litiumioniakut ja niillä on parempi lämpötilakestävyys. Ne ovat kuitenkin painavampia ja niillä on huonompi energian tiheys.

Polymeeriakut

Polymeeriakut ovat uusi akkuteknologia, joka on kehitetty parantamaan litiumioniakkujen haittoja. Ne ovat kevyempiä ja niillä on parempi lämpötilakestävyys. Ne ovat kuitenkin vielä kehitysvaiheessa ja niiden käyttö sähköautoissa on vähäistä.

Tulevaisuuden kehitysnäkymät

Sähköautojen akkuteknologia kehittyy jatkuvasti ja tulevaisuudessa odotetaan entistä tehokkaampien, kestävämpien ja turvallisempien akkujen kehittymistä. Myös akun käyttöiän piteneminen ja sen parantaminen.


Muuta luettavaa muualta

Tekniikka kehittyy

Millaisella autolla ajat? Onko se aasialainen vai eurooppalainen auto, onko se sähköauto, hybridi vai vielä perinteinen polttomoottori, vai onko sinulla kaasuauto? Tai jos ajatellaan omaa arkea tekniikan kautta, niin tuskin sinäkään kuuntelet enää kotona musiikkia äänilevyiltä, se taitaa olla aika musadiggarin hommia, ja nykyään erilaiset pilvipalvelut ja älypuhelin ovat siinäkin nousseet voittajiksi. Yleisestikin monet nykyajan teknisistä kehitysaskeleista tapahtuu mobiilimaailmassa, jolla ohjataan jo nyt kotiemme lämpöjä ja ovien toimimista. Autoista puheenollen, oletko koskaan miettinyt millä autoilla isot starat ajavat?

Samalla kun tekniikka kehittyy, täytyy meidän myös kiinnittää eri lailla ja uudella tavalla huomiota, miten käytämme sitä tekniikkaa. Oletko esimerkiksi tutustunut VPN-tekniikkaan, ja mistä siinä on kyse?

Tekniikan kehittyminen on muokannut myös tapaamme suhtautua kirjoihin ja lukemiseen, meille on tullut äänikirjat, ja valitettavasti itse lukeminen on entistä vähäisempää, mutta onneksi esimerkiksi kirjahyllyssa.fi sivusto tuo meille uutisina uusia Suomen markkinoilla olevia teoksia.

Pankkiasiat, lukeminen/kuunteleminen ja todella moni muukin arkemme asia hoituu älypuhelimme kautta, mutta kuinka hyvin me ymmärrämme sen uuden puhelimen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *