Muu tekniikka Teknologia

Uudet teknologiat vauhdittavat logistiikka-alan kehitystä

Kesän katsaus digitalisaatioon perehtyy tekoälyn, robotiikan ja pilvipalvelujen tarjoamiin mahdollisuuksiin logistiikka-alan toimijoille.

Tekoäly parantaa logistiikka- ja kuljetusyritysten asiakaskokemusta

Aiemmin vain tieteiskirjoista tutut ilmiöt ovat nyt todellisuutta. Autonomiset robotit, jotka toimittavat tilaukset suoraan kotiovelle, ovat kasvattaneet suosiotaan pandemian seurauksena. Pandemia on vaikuttanut myös toimitusketjuihin ja johtanut viivästyksiin ja jälkitoimituksiin, kun logistiikkapalveluiden kysyntä kasvoi äkillisesti tärkeiden lähetysten ja verkkokauppatilausten toimitusten osalta. Liikkumisrajoitukset ja maiden rajojen sulkeminen ovat tuoneet toimitusketjuille lisävaikeuksia. Sosiaalisten kontaktien välttäminen ja lisääntynyt etätyö ovat osaltaan kasvattaneet tarvetta digitaalisille palveluille.

Globaalin logistiikkamarkkinan arvioidaan kasvavan keskimäärin 6,5 prosenttia vuodessa vuosina 2020–2028 koronapandemian aiheuttamat häiriöt mukaan lukien. Monet logistiikka-alan toimijat olivat alkaneet investoida älyteknologioihin, kuten tekoälyyn ja robotiikkaan, jo kauan ennen pandemian alkua pysyäkseen nopeiden toimitusten kasvavan kysynnän ja verkkokaupan nopean kasvun vauhdissa.

Toimijat, jotka ovat tehneet jo merkittäviä investointeja edistyneisiin teknologioihin, panostavat seuraavaksi varastojen itsenäisesti liikkuviin robotteihin. Tavaroita toimittavien robottijärjestelmien (goods-to-person tai G2P) kysyntä on kiihtynyt merkittävästi pandemian seurauksena ja kysynnän arvioidaan jopa nelinkertaistuvan seuraavan kahden, kolmen vuoden aikana. Menestyäkseen tulevaisuudessa logistiikka-alan toimijoiden on käynnistettävä muutos, jossa niiden koko prosessi automatisoidaan tekoälyn ja robotiikan avulla toiminnan tehostamiseksi ja asiakaskokemuksen parantamiseksi.

Modernit logistiikka-alan yritykset hyödyntävät pilveä

Mitä ajatuksia logistiikka-alan tulevaisuus sinussa herättää? Miltä toimitusketjut näyttävät tulevaisuudessa? Oletko koskaan miettinyt, miten alan yritykset onnistuivat toimittamaan pandemian aikana perille tärkeitä lähetyksiä, kuten ruokaa ja lääkkeitä? Mitä vaikutuksia pandemialla oli toimialaan?

Logistiikkapalveluiden kysyntä kasvoi merkittävästi pandemian aikana muun muassa lääkkeiden, tärkeiden raaka-aineiden, maataloustuotteiden ja verkkokaupan toimitusten osalta. Globaalin logistiikkamarkkinan arvioidaan kasvavan vuonna 2021 yli 17 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, ja tuleville vuosille ennustetaan keskimäärin noin 6,5 prosentin kasvua. Tällainenkin kasvuprosentti edellyttää yrityksiltä toiminnan uudistamista vastaamaan vahvaa kysyntää ja asiakkaiden odotuksia.

Ehdoton välttämättömyys ja logistiikkayritysten kehityksen painopiste on toimitusketjun läpinäkyvyys – myös ”matkalla” olevien lähetysten osalta. Reaaliaikainen näkymä koko toimitusketjuun voi olla logistiikka-alan toimijoille myös merkittävä kilpailuetu. Toimiva digitaalinen toimitusketju vaatii kuitenkin muutakin kuin pelkästään digitaalista teknologiaa. Sen on oltava osa ekosysteemiä, joka ohjaa dataa reaaliajassa pilven kautta.

Monet johtavat logistiikka-alan toimijat olivat alkaneet investoida älyteknologioihin jo ennen pandemian alkua pystyäkseen vastaamaan nopeiden toimitusten kasvavaan kysyntään ja verkkokaupan kasvuun. Mutta miten kehityksen vauhdissa pysyvät mikro- ja pk-yritykset, jotka eivät ehkä ole halukkaita tekemään suuria investointeja digitaalisiin teknologioihin? Niiden uskotaan hankkivan logistiikkaohjelmistot enenevässä määrin palveluna (SaaS) ja maksavan palveluista käytön mukaan, mikä mahdollistaa saumattomat toimitukset pienemmilläkin investoinneilla.

Logistiikka-alan yrityksissä puhutaan paljon myös monipilvistrategioista. TCS:n arvion mukaan pilvipohjaiset logistiikkapalvelut alkavat siirtyä asteittain kohti pilven reunaa (edge), jolloin laitteiden keräämän datan käsittely tapahtuu paikan päällä keskitetyn järjestelmän sijaan. Tämä säästää sekä aikaa että verkon kapasiteettia.

Pandemia on nopeuttanut uusien teknologioiden käyttöönottoa logistiikka-alan yrityksissä – ne eivät ole enää vaihtoehto, vaan välttämättömyys. Kiihtyvässä kilpailussa voittajat ovat yrityksiä, jotka käyttävät mielikuvitustaan ja ovat valmiita ottamaan riskejä.

Lähde: MyNewsDesk


Muuta luettavaa muualta

Samsung ja suosittu TikTok lanseeravat StemDrop -musiikkialustan

Uusi kansainvälinen musiikkialusta StemDrop heijastaa Samsungin sitoutumista luovan ilmaisun vahvistamiseen. TikTokin käyttäjät voivat sen avulla löytää uutta musiikkia ja aloittaa maailmanlaajuisia musiikkiyhteistöitä. Tutustu dna puhelimet valikoimaan, josta voit löytää itsellesi tai lapsellesi  sopivan älypuhelimen vaikka tiktok videoiden videoiden varten. Esimerkiksi Apple iPhone 13 Pro on todella tehokas puhelin kuvien ja videoiden kuvaamista varten.

Tietokone ja mobiilipelaaminen nykypäivänä

Siitä lähtien kun kotitietokoneet ja pelikonsolit tulivat koteihin 80-luvulla, on yleinen asenneilmapiiri pelaamista kohtaa muokkaantunut nykyisenlaiseksi. Nykyään on nimittäin aivan hyväksyttävää aikuisille sekä miehille, että naisille pelata mobiilipelejä, vaikka linja-autopysäkillä, kahvitauolla tai vaikkapa metrossa matkustaessaan. Kaikenlaiset mobiilipelit ovat lisääntyneet ja voit esimerkiksi pelata vaikka CS:GO match makingia kavereiden kanssa esportal alustalla. Esportal tarjoaa paremmat serverit pelaamista varten ja voit saada itsellesi skinejä dropeista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *