Langaton netti
Teknologia Tietotekniikka

Langaton netti: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Langaton netti eli WLAN (Wireless Local Area Network) on tietoliikenneverkko, jossa tietoja välitetään radioaaltojen avulla. Langaton netti on yleistynyt nopeasti viime vuosina, ja nykyään se on yleinen tapa käyttää internetiä kotona, toimistossa ja julkisissa tiloissa.

Langattoman verkon käyttämiseen tarvitaan reititin, joka yhdistää verkkoon kytketyt laitteet. Reititin vastaanottaa internetin kaapeliliittymästä ja jakaa sen langattomasti muille laitteille.

Langattoman verkon etuja ja haittoja

Langattomalla verkolla on monia etuja verrattuna langalliseen verkkoon. Langattoman verkon ansiosta laitteet voidaan kytkeä verkkoon helposti ja nopeasti ilman verkkokaapeleita. Langattoman verkon avulla laitteita voidaan käyttää myös vapaasti liikkuen, esimerkiksi kodin eri huoneissa tai ulkona.

Langattoman verkon haittoja ovat muun muassa:

 • Huonompi suorituskyky kuin langallisessa verkossa. Langattoman verkon nopeus ja vakaus riippuvat useista tekijöistä, kuten etäisyydestä reitittimeen, muiden langattomien verkkojen häiriöistä ja laitteiden yhteensopivuudesta.
 • Turvallisuusriskit. Langattomat verkot ovat alttiimpia murtautumisyrityksille kuin langalliset verkot. Langattoman verkon suojaamiseksi on tärkeää käyttää vahvaa salasanaa ja muita tietoturvatoimenpiteitä.

Langattoman verkon käyttöönotto

Langattoman verkon käyttöönotto on melko helppoa. Tarvitset reitittimen, joka tukee WLAN-ominaisuutta. Reitittimen liittäminen internetiin tapahtuu yleensä kaapelin avulla. Reitittimen mukana tulee käyttöohje, jonka avulla voit asettaa reitittimen asetuksia.

Yhdistääksesi laitteen langattomaan verkkoon tarvitset langattoman verkon nimen (SSID) ja salasanan. Nämä tiedot löytyvät reitittimen pohjassa olevasta tarrasta tai laitteen mukana tulleesta käyttöoppaasta.

Langattoman verkon parantaminen

Jos langattoman verkon suorituskyky ei ole riittävä, voit tehdä useita asioita sen parantamiseksi:

 • Sijoita reititin keskeiselle paikalle. Mitä lähempänä laitteet ovat reititintä, sitä parempi yhteys niillä on.
 • Poista häiriöitä. Langattoman verkon signaali voi heikentyä häiriöiden vuoksi. Häiriöitä voivat aiheuttaa esimerkiksi muut langattomat verkot, mikroaaltouuni ja muut sähkölaitteet.
 • Vaihda reitittimen kanavaa. Jos lähistöllä on muita langattomia verkkoja, voit yrittää vaihtaa reitittimen kanavaa. Näin voit vähentää muiden verkkojen aiheuttamia häiriöitä.
 • Päivitä reititin. Uudet reitittimet ovat usein tehokkaampia kuin vanhemmat mallit. Päivittämällä reitittimen voit parantaa sen suorituskykyä.

Langattoman verkon turvallisuus

Langattomien verkkojen turvallisuus on tärkeää huomioida. Langattoman verkon suojelemiseksi voit tehdä seuraavat asiat:

 • Käytä vahvaa salasanaa. Salasanan tulee olla vähintään 12 merkkiä pitkä ja sisältää kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä.
 • Käytä WPA2-salausprotokollaa. WPA2 on turvallisempi kuin vanhempi WEP-salausprotokolla.
 • Ota käyttöön palomuuri. Palomuuri suojaa verkkoa ulkopuolisilta hyökkäyksiltä.

Langaton netti tulevaisuudessa

Langattoman verkon käyttö tulee todennäköisesti lisääntymään tulevaisuudessa. Langattomat verkot ovat yhä nopeampia ja luotettavampia, ja ne tukevat yhä enemmän laitteita. Langattomat verkot tekevät internetin käytöstä entistä helpompaa ja kätevämpää.

Milloin reititin tulisi vaihtaa?

Reitittimen vaihtaminen on tarpeen, jos:

 • Reititin on vanha ja teknologisesti vanhentunut. Yleisesti ottaen reitittimen tekniset ominaisuudet ja suorituskyky heikkenevät ajan myötä. Vanhemmat reitittimet eivät tue uusimpia langattomia standardeja, eivätkä ne välttämättä pysty tarjoamaan riittävää nopeutta ja toimintasädettä nykyaikaisille laitteille.
 • Reititin on vioittunut tai vaurioitunut. Jos WiFi reititin pätkii, hidastuu tai ei toimi lainkaan, on aika vaihtaa se uuteen.
 • Reititin ei pysty vastaamaan kasvaviin tarpeisiin. Jos käytät useita laitteita, jotka tarvitsevat paljon kaistaa, saatat tarvita tehokkaamman reitittimen. Uudet reitittimet tukevat myös usein uusia ominaisuuksia, kuten langatonta 5G-verkko.

Seuraavat ovat joitakin yleisiä merkkejä siitä, että reitittimen vaihto on tarpeen:

 • Langattoman verkon signaali on heikko tai katkeaa usein. Tämä voi johtua siitä, että reititin on vanha, sijoitettu väärään paikkaan tai että se joutuu häiriöiden vaikutuksen alaiseksi.
 • Internetin nopeus on hidas. Tämä voi johtua siitä, että reititin on vanha, että sen kaistanleveys on riittämätön tai että verkkoyhteys on muuten hidas.
 • Reititin ei pysty käsittelemään useita laitteita samanaikaisesti. Tämä voi johtua siitä, että reititin on vanha tai että sen kaistanleveys on riittämätön.
 • Reititin on altis tietoturvauhille. Vanhemmat reitittimet eivät välttämättä tue uusimpia tietoturvaominaisuuksia, ja ne voivat olla alttiimpia hakkereille.

Jos huomaat jonkin näistä merkeistä, on aika harkita reitittimen vaihtamista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *