Muu tekniikka Teknologia Tietotekniikka

Mitä suomalaisten olohuoneissa tapahtuu? Asiantuntijan mukaan kilpailu suoratoistomarkkinoilla heijastuu kuluttajien haluun panostaa kodin äänentoistolaitteisiin

Samsung Electronics Nordicin asiantuntijan mukaan kuluttajien kiinnostusta kodin äänentoistolaitteistoon nostaa suoratoistopalveluihin saataville tullut Dolby Atmos -ääniteknologia, joka oli aiemmin lähinnä elokuvateattereiden luksusta. Suomessa kotiteatterijärjestelmien myynnit ovat viime vuosina olleet kasvukäyrällä, käy ilmi GfK:n ja Elektroniikan Tukkukauppiaat ry:n kokoamista tilastoista*.

Samsung Electronics Nordicin Suomen TV- ja audiotuotteiden tuotekoulutusvastaava Niilo Kokon mukaan kotiteatterijärjestelmien kysyntää selittää juuri nyt kaksi ilmiötä. Muutokset ihmisten elämäntyylissä ovat yhtäältä lisänneet halua panostaa kodin elektroniikkaan, mutta toisaalta äänentoistoalalla on parhaillaan käynnissä toinenkin ajankohtainen trendi: suoratoistopalveluiden kilpavarustelu äänenlaadun herruudesta, mikä on osaltaan nostanut ihmisten kiinnostusta parempiin kotiteatterijärjestelmiin.

”Suoratoistopalvelut haluavat panostaa katsomiskokemukseen nyt kuvanlaadun lisäksi äänen kautta, ja kilpailun kiihtyessä kuluttajille on avautunut aivan uudenlaisia elämysmahdollisuuksia kotioloissa. Tällainen on esimerkiksi Dolby Atmos -ääniteknologia, johon lähinnä elokuvateattereilla on ollut aiemmin rahkeita. Tämä teknologia luo yhtenäisyyttä kuvan ja äänen välille, ja esimerkiksi helikopterin ääni kuulostaa siltä kuin se lentäisi suoraan yläpuolellasi. Vastaavasti sadepisaroiden tippuminen kuulostaa luonnollisesti siltä kuin ne tulisivat ylhäältä alas”, kertoo Samsung Electronics Nordicin Suomen TV- ja audiotuotteiden tuotekoulutusvastaava Niilo Kokko.

Suurin muutos monikanavaisessa äänentoistoteknologiassa vuosikausiin

Dolby Atmos -ääniteknologian nousu suoratoistopalveluiden vetonaulaksi on seurausta paitsi kehittyneestä verkkoteknologiasta, joka on mahdollistanut kyseisen formaatin siirtämisen verkkoympäristöön, myös äänitekniikan nopeasta kehityksestä kotiteatterijärjestelmissä.

Kyseessä on teknisesti suurin muutos monikanavaisessa äänentoistoteknologiassa vuosikausiin. Teknologia mahdollistaa niin sanotun kolmiulotteisen äänentoiston, jossa järjestelmä toistaa äänen huoneeseen niin, että se kuulostaa tulevan aidosti jokaisesta suunnasta. Esimerkiksi parhailla Samsungin soundbar-järjestelmillä ääni saadaan kuulumaan suoraan edestä, takaa, sivuilta sekä korkeussuunnassa, jossa kuulija on kuplamaisen tilan keskiössä”, Kokko sanoo.

”Huomattavaa on se, että uudella, kehittyneellä kaiutintekniikalla vaikuttava ääni saadaan soundbareissa pakattua todella pieneen, kuluttajia miellyttävään pakettiin. Koostaan huolimatta laitteista saa paljon enemmän irti kuin aiemmin ja ne ovat erittäin helppoja asentaa. Tarvitset käytännössä vain virtajohdot kaiutinyksiköille ja HDMI-kaapelin television ja Soundbarin välille, koska ääntä voi siirtää langattomasti kaiuttimien välillä. Monessa Samsungin soundbar-järjestelmässä ääni voidaan kalibroida automaattisesti minkä tahansa kodin huoneen ja tilan akustiikkaan”, kertoo Kokko.

Kuvanlaadusta on puhuttu jo pitkään – äänentoisto kiinnostaa entistä enemmän

Asiantuntijan mukaan kuluttajakysynnässä näkyy myös se, että vietämme nykyisin entistä enemmän aikaa erilaisten sisältöjen parissa, joissa äänimaailman merkitys jatkaa kasvuaan. Esimerkiksi erilaiset viihteen suoratoistopalvelut elokuvista peleihin ja musiikkiin ovat monessa kotitaloudessa osa arkea ja ne tuovat valtavan sisältötarjonnan helposti saataville.

”Äänimaailma on käyttökokemuksen kannalta aivan yhtä tärkeä asia kuin kuvanlaatukin. Samsungin soundbar-järjestelmiä ostetaan myös yhä enemmän musiikin kuunteluun. Monissa malleissa on nykyisin verkkovalmius, jolla musiikin kuuntelu onnistuu suoraan verkosta ilman bluetooth-yhteyttä. Järjestelmä toistaa musiikin suoratoistopalveluista niin kutsuttuja casting-toimintoja hyödyntäen, jolloin mobiililaitetta voi käyttää ikään kuin kaukosäätimenä”, sanoo Kokko.

Lähde: MyNewsDesk

LUE MYÖS:
Philipsin ladattavien ja akkukäyttöisten videoprojektorien uusi lippulaivamalli on PicoPix Max TV. Se kykenee tuottamaan jopa 120 tuuman videokuvaa täysteräväpiirtoisella 1080p-tarkkuudella vain 3,2 metrin etäisyydeltä. Projektorin nelinkertaisen led-valotekniikan ja HDR10-kuvanparannuksen ansiosta videokuva on kirkas ja värikäs. Automaattiset Keystone-säädöt ja automaattitarkennus takaavat selkeän ja tarkan kuvan, vaikka laite ei olisikaan suoraan seinän edessä.

Haluatko lukea uutisia kryptovaluutasta? Kurkista osoitteen www.kryptoraha.info verkkosivuston tarjontaan.


Muuta luettavaa muualta

Apple Pay maksaminen on nopea ja helppo tapa maksaa ostokset

Apple Pay maksaminen on helppoa. Teet ostoksia helposti ja turvallisesti omalla iPhonellasi, iPadillasi, Apple Watchillasi tai Mac-tietokoneellasi. Maksaminen kaupoissa, verkossa ja sovelluksissa on mahdollista näillä laitteilla yhdellä kosketuksella tai vilkaisulla, ilman,että sinulla on muovikorttia. Lue myös samalla Google Pay maksaminen aihe.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *