ruokahävikki
Teknologia

Scandic ottaa teknologian avukseen ruokahävikin torjuntaan hotelleissaan

Scandic-hotelleissa ruokahävikin vähentämiseen on paneuduttu jo vuosia osana ketjun monipuolisia vastuullisuustoimia. Scandic alkaa tehostaa ruokahävikin vähentämistä ja sen ympäristövaikutusten pienentämistä uuden teknologian avulla. Hotelliketjun tavoitteena on vähentää syömäkelpoisen ruoan hävikkiä 25 prosenttia vuoteen 2025 mennessä.

Ruokahävikin ja biojätteen määrää on Scandic-hotelleissa seurattu ja vähennetty systemaattisesti jo vuosien ajan. Esimerkiksi vuonna 2022 Scandic-ketju vähensi ruokahävikkiä 14 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna.

Vuoden 2023 alusta alkaen kaikissa Scandic-hotelleissa kuudessa maassa siirryttiin digitaaliseen mittaamiseen uusien ruokahävikkivaakojen myötä. Hävikkitiedot siirtyvät vaakajärjestelmästä raportointityökaluun ja tallentuvat pilvipalveluun helposti analysoitavaksi.

Järjestelmän avulla pystymme mittaamaan tarkasti ruokahävikin määrän aamiaiselta ja muista tarjoiluista. Analysoimalla tiedot saamme ruokahävikin läpinäkyväksi ja opimme miksi, mitä ja missä vaiheessa ruokahävikkiä syntyy”, kertoo Scandic-hotellien ravintolaliiketoiminnasta vastaava johtaja Ville Ikonen.

Reaaliaikaisesta raportointityökalusta saatavien tietojen avulla Scandic-hotelleissa pystytään entistäkin paremmin ennakoimaan tilanteita ja arvioimaan aamiaisen menekkiä. Näin toimenpiteet voidaan kohdistaa sinne, missä hävikkiä muodostuu.

“Ruokahävikin minimointi vaatii jatkuvaa yhteistyötä osastojen välillä sekä ennakkoon että aamiaisen aikana. Näin tuoreita aamiaistuotteita on tarjolla oikeamääräisesti koko aamiaisen ajan”, Ikonen lisää.

Hotellivieras voi osallistua ruokahävikin torjuntaan

Aamiaisvieraat voivat myös vaikuttaa ruokahävikin syntymiseen. Scandic-hotellien ravintoloissa on nähtävillä edellispäivän aamiaishävikin määrä. Tämän on havaittu herättävän hotellivieraiden keskuudessa pöytäkeskusteluja ja arveluita, kuinka paljon esimerkiksi yksi kinkkuviipale tai vesimelonin kuoret painavat.

“Huomaamme, että vieraamme ovat heränneet ruokahävikin ympäristövaikutuksiin. Asiakaskäyttäytymisessä on tapahtunut selkeää muutosta ja lautaselle jätetään entistä vähemmän.”

Scandicilla ylijääneistä raaka-aineista valmistetaan uusia maukkaita herkkuja. Edellispäivän hedelmistä ja vihanneksista voidaan esimerkiksi tehdä herkullista smoothieta ja mehuja.

Scandic vähentää ruokahävikkiä myös myymällä ruoanvalmistuksessa ylijäänyttä ruokaa edulliseen hintaan sovellusten avulla. Esimerkiksi Suomessa kaikki Scandic-hotellit ovat mukana ResQ Club -palvelussa, jonka kautta asiakkaan on helppo ostaa aamiaiselta, lounaalta tai muista tarjoiluista ylijäänyttä ruokaa. Pelkästään Suomen Scandic-hotelleissa pelastettiin viime vuonna 53 000 hävikkiannosta ResQ Clubin kautta. Tämä vastaa Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan yli 133 000 kilogrammaa pelastettuja hiilidioksidipäästöjä.

Scandic-hotellien vinkit ruokahävikin torjuntaan:

  1. Hyödynnä teknologiaa ruokahävikin minimoimisessa. Analysoi hävikkitiedot ja kehitä toimintaasi.
  2. Ennakoi ja suunnittele huolella eri ruokalajien menekkiä.
  3. Suunnittele ja seuraa tarjoilujen esillepanoa.
  4. Jatkojalosta ylijääneistä raaka-aineista uusia tuotteita.
  5. Kannusta asiakasta osallistumaan hävikin torjuntaan.

Hävikkiviikkoa vietetään 11.–17.9.2023. Viikon tavoitteena on herättää keskustelua ruokahävikistä ja lisätä ruoan arvostusta.


Muuta mielenkiintoista luettavaa

Zmarta ja Bondora lainat: Lainavertailu paljastaa parhaat tarjoukset

Etsitkö parasta lainatarjousta? Lainavertailu on avain onnistuneeseen lainanhakuun. Zmarta ja Bondora laina ovat kaksi suosittua lainapalvelua, joilta voit löytää kilpailukykyisiä lainoja. Zmarta laina kautta voit vertailla eri lainantarjoajia helposti, kun taas Bondora tarjoaa joustavia lainavaihtoehtoja. Lainavertailun avulla voit löytää juuri sinulle sopivan lainan, oli tarpeesi sitten pieni pikavippi tai suurempi kulutusluotto. Älä maksa liikaa koroissa, vaan hyödynnä lainavertailu ja löydä parhaat tarjoukset Zmartan ja Bondoran kautta. Tutustu myös Saldo laina aiheeseen.

Ketterää kulkua: Sähköpotkulauta vuokraus helpottaa liikkumista

Sähköpotkulauta vuokraus tarjoaa kätevän ja ympäristöystävällisen tavan liikkua kaupungissa. Unohda ruuhkat ja parkkipaikkahuolet – nappaa lähin sähköpotkulauta ja sujahda perille vaivattomasti. Vuokrauspalvelut tarjoavat laajan valikoiman potkulautoja eri hinnoilla ja malleilla, joten voit valita juuri tarpeisiisi sopivan kulkupelin. Helppokäyttöiset sovellukset mahdollistavat nopean vuokraamisen ja maksamisen. Sähköpotkulaudat ovat myös ekologinen valinta, vähentäen liikenteen päästöjä. Kokeile sähköpotkulauta vuokrausta ja nauti liikkumisen vapudesta kaupungissa!

5G-verkko: Tulevaisuuden nopea ja tehokas tiedonsiirtojärjestelmä

5G verkko on vallankumouksellinen askel langattoman tiedonsiirron maailmassa. Sen nopeus ja tehokkuus avaavat ovia ennennäkemättömille mahdollisuuksille monilla aloilla. Tämä viidennen sukupolven verkko tarjoaa valtavan tiedonsiirtonopeuden, lyhyen viiveen ja suuren kapasiteetin. Se mahdollistaa reaaliaikaisen etäyhteyden, älykkäiden laitteiden laajan käytön, lääketieteen etäkonsultaatiot, autonomiset ajoneuvot ja paljon muuta. 5G :n myötä yhteiskunta muuttuu älykkäämmäksi ja tehokkaammaksi. Se on ratkaiseva tekijä digitaalisen tulevaisuuden rakentamisessa, joka yhdistää ihmisiä ja laitteita nopeasti ja luotettavasti.

Testaa Nopeus: Mittaa internetin, laitteiden ja suorituskyvyn nopeus

Nopeuden testaaminen on olennainen osa nykyaikaista digitaalista elämää. Tällä hetkellä voit testata monia eri asioita, kuten internetin nopeutta, laitteidesi suorituskykyä ja jopa reaktionopeuttasi. Nopeustestit auttavat sinua varmistamaan, että saat kaiken irti digitaalisista kokemuksistasi, olipa kyse sitten sujuvasta suoratoistosta, nopeasta pelaamisesta tai tehokkaasta työskentelystä. Testaa nopeus linkin takaa. Nopeustesti antaa tuloksen internetin yhteyden nopeudesta testin jälkeen. Lue myös Google Pay Nordea ohjeeseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *