QR-koodi
Älypuhelimet Internet Muu tekniikka Sovellukset

QR-koodi: Mitä se on ja miten sitä käytetään?

QR koodi eli ruutukoodi on kaksiulotteinen kuviokoodi, johon voidaan koodata erilaisia tietoja. QR-koodit koostuvat mustavalkoisista pisteistä, jotka on järjestetty kuvioksi. QR-koodien lukuohjelmat osaavat tunnistaa ja lukea nämä pisteet ja muuntaa ne tiedoksi.

QR-koodien sisältö

QR-koodiin voidaan koodata esimerkiksi seuraavia tietoja:

 • URL-osoite
 • puhelinnumero
 • sähköpostiosoite
 • teksti
 • kuva
 • video
 • tapahtumatiedot
 • tuotetiedot

QR-koodien käyttö

QR-koodeja voidaan käyttää monissa eri tarkoituksissa. Niitä voidaan käyttää esimerkiksi:

 • Markkinoinnissa QR-koodeja voidaan käyttää esimerkiksi tuote-esittelyissä, mainoksissa ja tapahtumien markkinoinnissa. QR-koodien avulla voidaan helpottaa asiakkaiden siirtymistä verkkosivustolle tai sosiaalisen median kanaviin.
 • Informaation tarjoamiseen QR-koodeja voidaan käyttää esimerkiksi tarjoamaan lisätietoja tuotteista tai palveluista. QR-koodien avulla voidaan tarjota esimerkiksi tietoa tuotteen käyttöohjeista, takuusta tai asiakaspalvelusta.
 • Toimintojen ohjaamiseen QR-koodeja voidaan käyttää esimerkiksi ohjaamaan käyttäjiä tekemään tiettyjä toimintoja, kuten esimerkiksi lataamaan sovelluksen tai tekemään ostoksia.

QR-koodien lukeminen

QR-koodeja voidaan lukea älypuhelimella tai tabletilla. Lukuohjelmat ovat saatavilla ilmaiseksi useimmista sovelluskaupoista. Lukuohjelman käynnistämisen jälkeen puhelimen kamera kohdistetaan QR-koodilla varustettuun pintaan. Ohjelma lukee QR-koodin ja näyttää sen sisällön näytöllä.

QR-koodien luominen

QR-koodeja voidaan luoda ilmaiseksi useilla eri verkkosivustoilla. Luontisivustoilla käyttäjä voi valita QR-koodin sisällön ja muotoilun.

QR-koodien edut

QR-koodeilla on useita etuja verrattuna muihin tietokoodien muotoihin, kuten esimerkiksi viivakoodiin. QR-koodit ovat nopeampia ja tarkempia luettavaksi kuin viivakoodit. QR-koodeihin voidaan myös koodata enemmän tietoa kuin viivakoodiin.

QR-koodien haitat

QR-koodeilla on myös muutamia haittoja. QR-koodeja on vaikeampi lukea kuin viivakoodeja, jos ne ovat liian pieniä tai huonossa kunnossa. Lisäksi QR-koodeja voi olla vaikea nähdä, jos ne ovat kirkkaassa valossa.

QR-koodit ovat monipuolisia työkaluja, joita voidaan käyttää monissa eri tarkoituksissa. QR-koodien avulla voidaan helpottaa ja nopeuttaa käyttäjien siirtymistä verkkosivustolle tai sosiaalisen median kanaviin. QR-koodeja voidaan käyttää myös tarjoamaan lisätietoja tuotteista tai palveluista tai ohjaamaan käyttäjiä tekemään tiettyjä toimintoja.

Käytetyt puhelimet

Lue myös muita aiheita muualta: 
Pikasiirto (aukeaa diginyt.fi sivuston artikkeliin)
Lainaa ilman luottotietoja (aukeaa nettilainat.fi sivuston artikkeliin)
Alennuskoodi (aukeaa alennuskooditsuomi.fi sivuston artikkeliin)
Älykello (aukeaa luurituki.fi sivuston artikkeliin)
Hakusanamarkkinointi (aukeaa ertuki.fi sivuston sivulle)
Lainavertailu (aukeaa vertaanetissa.fi sivuston sivulle)
HSL Sovellus (aukeaa diginyt.fi sivuston artikkeliin)
Viaplay (aukeaa nettiruutu.fi sivustolle)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *