OYSin rytmihäiriöiden robotiikkahoito Euroopan huippua
Muu tekniikka Teknologia

OYSin rytmihäiriöiden robotiikkahoito Euroopan huippua

Vakavien sydämen rytmihäiriöiden magneettinavigointihoidon osaamista ja kokemusta on Oulun yliopistollisessa sairaalassa poikkeuksellisen paljon ja toimenpiteiden määrä on maailmanlaajuisestikin merkittävä.

Katetriablaatiossa voidaan hyödyntää robotiikkaan perustuvaa magneettinavigointia. Teknologia on käytössä vaikeiden rytmihäiriöiden tutkimuksessa ja hoidossa kaikissa Suomen yliopistosairaaloissa, mutta vain Oulussa ja Helsingissä toimenpiteiden määrä ja kokemus yltävät Euroopassa kymmenen parhaan sairaalan joukkoon ja globaalistikin vastaavaan määrään yltää vain noin 15 prosenttia sairaaloista.

OYS ylitti äskettäin 2 000 magneettiohjaustoimenpiteen määrän. OYSissa hoidetaan tämän menetelmän avulla keskimäärin viisi rytmihäiriöpotilasta viikoittain. Magneettinavigointiteknologia on ollut käytössä vuodesta 2009.

Magneettinavigointitekniikka tarkoittaa sitä, että kardiologi ohjaa sydämeen vietyä katetria magneettikentän avulla tietokoneelta. Hoitokatetrissa on pieniä magneetteja, joiden avulla sitä on joustavaa liikuttaa ja kohdentaa tarkasti korjattavalle alueelle 3D-tekniikan avulla.

Kun katetri on oikeassa paikassa, rytmihäiriöpesäkkeet voidaan tuhota lämmittämällä sydänkudosta radiotaajuusenergiaa hyödyntäen.

Vaikka teknologia soveltuu käytettäväksi kaikissa rytmikardiologien toimenpiteissä, sen käyttö on järkevää vain vaativassa katetriablaatiossa, johon tarvitaan 3D-tekniikkaa. OYSissa katetriablaatioita tekevät erikoislääkärit Jarkko Magga ja Miriam Műller.

–Magneettiohjauksen avulla pystymme tutkimaan ja hoitamaan kaikki vaikeista rytmihäiriöstä kärsivät pohjoisuomalaiset OYSissa, Jarkko Magga toteaa.

Aikanaan teknologia otettiin käyttöön helpottamaan henkilöstöpulaa. Teknologia mahdollisti sen, että jopa kuusi tuntia kestävässä vaativassa rytmikardiologian toimenpiteessä pärjätään yhdellä kardiologilla kahden sijaan.

–Näin on vapautettu toinen lääkäri tekemään muita toimenpiteitä. Olemme toinen Suomen huippukeskuksista, koska hyödynnämme teknologiaa paljon ja sitä kautta myös osaamisemme toimenpiteestä on vankkaa, Magga sanoo.

Katetriablaatiossa käytettävä tekniikka koostuu useammasta ohjelmistosta. Magneettiohjausjärjestelmän toimittaja Stereotaxis palkitsee OYSin osaajat 2000 hoidetun potilaan rajapyykin ylittämisestä keskiviikkona 5.10. kello 9.00 OYS Sydän -osaamiskeskuksen sydäntoimenpideyksikön salissa 1 (N5, 1 krs.)

–Maailmanlaajuisesti vastaavia laitteistoja on käytössä yli sata. Maailman mittakaavassa magneettinavigointilaitteiston käyttö rytmihäiriöiden hoidossa on kuitenkin edelleen varsin vähäistä. Suomi ja Oulu onkin ollut tässä edelläkävijä. Täällä esimerkiksi lähes kaikki kammioperäisistä rytmihäiriöistä hoidetaan magneettinavigointilaitteistolla, kertoo Senior Account Manager Antti Vuorinen Stereotaxikselta.

Lähde: OYS


Muuta luettavaa muualta

Oletko jo digitaalisen maailman käyttäjä?

Oletko jo siirtynyt nykyaikaan ja omistat jotain digitaalista? Löytyykö sinulta esimerkiksi kodista jo Elisa Viihde palvelu ja nettiliittymä viihteen seuraamista varten telkkarista? Nettiliittymiä löytyy muiltakin kuin Elisalta. DNA verkko on myös oiva ratkaisu päästä kodissa tai puhelimella internetin mielenkiintoiseen maailmaan.

Mikäli omistat liian vanhan puhelimen joka ei tue esimerkiksi 5G:tä, niin tutustu ihmeessä Gigantti puhelimet tarjontaan ja löydä itsellesi uusi mieluinen puhelin jo tänään. Uudella puhelimella onnistut vaikka missä nykyaikana, esimerkiksi Google Pay maksaminen onnistuu eri kaupoissa nopeasti ja vaivattomasti.Perinteisestä rannekellosta löytyy nykyään myös digiä, sillä monet urheilijat, pyöräilijät, retkeilijät sekä juoksijat käyttävät suorituksissa älykelloja. Älykelloja alkaa olemaan markkinoilla paljon, mutta Garmin Venu 2 Plus GPS-älykello on vahva monella tapaan. Kannattaa tutustua eri kelloihin myymälässä ennen ostoa, että siinä on kaikki jutut mitä tarvitset. Tutustu samalla myös Garmin inReach Messenger laitteeseen, jolla voi lähettää viestejä verkon ulkopuolelta.

Neloselta uutta

Temptation Island Suomi 2022 eli uusi kausi alkaa aivan näillä näppäimillä, mutta tämän kertainen kausi on hieman erilainen kuin edelliset – mitä sitten on muuttunut, vai onko ohjelmassa mukana olevien pariskuntien iät ja pitkät suhteet se ainoa muuttunut tekijä? Tsekkaa lisää: Temptation Island 202

Nykyään kun suoratoisto on vallannut kaikkien kodit, katselemme sitä kautta usein myös television perusohjelmatkin – näitä ovat myös sellaiset musiikiohjelmat kuten Syksyn Sävel ja Vain Elämää-sarja, kunpi on sinun suosikkisi näistä kahdesta? Entä mitä pidät Erika Vikmanista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *