HUS otti ensimmäisenä maailmassa käyttöön suomalaisen yrityksen kehittämän luunleikkausteknologian, jolla vähennetään potilaskomplikaatioita
Muu tekniikka Teknologia

HUS otti ensimmäisenä maailmassa käyttöön suomalaisen yrityksen kehittämän luunleikkausteknologian, jolla vähennetään potilaskomplikaatioita

HELSINKI (24.11.2021) – Suomalainen startup Surgify on lanseerannut markkinoille erikoisvalmisteisen kirurgisen terän, jolla voidaan leikata luuta nopeammin ja turvallisemmin.

Surgifyn teknologinen innovaatio leikkaa luuta suojellen samalla herkästi vaurioituvia ympärillä olevia pehmytkudoksia, kuten aivokalvoja, lihaksia, verisuonia, hermoratoja tai keskushermoston rakenteita. Leikkauksen tyypistä riippuen eriasteisten pehmytkudosvaurioiden riski voi olla jopa 30 prosenttia. Surgifyn teknologian ansiosta tällaiset vauriot voidaan mahdollisesti välttää kokonaan. Vakava pehmytkudosvaurio voi pahimmillaan johtaa potilaan vammautumiseen tai kuolemaan.

Surgifyn ensimmäinen tuote on perusteellisen kehitystyön tulos. Ensimmäiset leikkaukset suoritettiin Helsingin Yliopistollisen Sairaalan (HUS) Töölön Sairaalassa lokakuussa 2021, ja tulokset olivat todella lupaavia.

“Kaksi leikkaamaamme potilasta toipuivat hyvin leikkauksistaan ja kotiutuivat nopeasti. Kumpikaan ei saanut pehmytkudosvaurioita operaatiossa”, kertoo HUSin neurokirurgian linjajohtaja ja professori Mika Niemelä.

“Surgifyn terä vaikuttaisi jopa työntävän pehmytkudosta pois tieltään. Tämä on iso etu, sillä kymmeniä tuhansia kierroksia minuutissa pyörivä tavallinen pora voi väärään kohtaan osuessaan olla vaarallinen”, Niemelä lisää.

Leikkauksia jatketaan neurokirurgian klinikalla syksyn mittaan.

Innovaatio mahdollistaa miljoonasäästöt sairaaloille ja tasoittaa tietä robotiikan käytölle

Surgifyn teknologia mahdollistaa suuren potilasmäärän sairaaloille jopa kolmen miljoonan euron vuosisäästöt, jotka muodostuvat komplikaatioiden ja jatkohoidon tarpeen vähenemisestä. Kun pehmytkudos ei vaurioidu, potilas tarvitsee jatkohoitoa harvemmin, toipuminen on nopeampaa ja jälkikomplikaatiot ovat epätodennäköisempiä.

Pehmytkudoksien vauriot ovat erityisen yleisiä vanhuksilla, sillä ikääntyneiden potilaiden kudos on luonnostaan entistä hauraampaa. Vanhuspotilaiden määrän kasvaessa myös riskien määrä kasvaa. Globaalisti kyseiset komplikaatiot aiheuttavat lähes neljän miljardin euron kustannukset, ja väestön vanhentuessa tämän voidaan olettaa kasvavan ilman innovatiivisia ratkaisuja.

Uudet teknologiset laitteet ovat lyömässä läpi sairaanhoidossa. Esimerkiksi jo nyt joitakin osia leikkauksesta voidaan hoitaa robottiavusteisesti. Surgifyn teknologia soveltuu tavallisten käsin tehtävien leikkausten lisäksi myös kirurgian robotiikkaan.

“Me näemme uuden tuotteemme osana isompaa muutosta joka on tapahtumassa kirurgiassa, ja joka mahdollistaa esimerkiksi isompien osien automatisoinnin leikkauksista. Pyrimme siihen että kirurgit voivat hyödyntää taitojaan tavoilla joita nykyiset instrumentit eivät mahdollista, ja että kaikki potilaat saavat huippuluokan kirurgista hoitoa kustannustehokkaasti”, kertoo Surgifyn toimitusjohtaja Visa Sippola.

Seuraavaksi Surgify tähtää kansainvälisille markkinoille tuotteensa kanssa. Surgify nimitti hallituksensa puheenjohtajaksi hollantilaisen lääketieteen teknologian vaikuttajan Lex R. Giltaijn. Hänellä on yli kolmenkymmenen vuoden kokemus johtotehtävistä ja kansainvälisen liiketoiminnan rakentamisesta ortopedian ja selkäkirurgian alalla. Hän on toiminut yrityksissä kuten Stryker, St. Francis Medical Technology (nykyisin Medtronic), ja Pioneer Surgical (nykyisin RTI Surgical).

“Aloitamme Pohjoismaista, ja tuomme pian uuden teknologiamme saataville muualle Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Haluamme kuitenkin myös jatkaa tiivistä yhteistyötämme HUS:n kanssa”, Giltaji kertoo.

Lähde: News Cision

LUE MYÖS:
Lasten ruutuaika on kasvanut merkittävästi viime vuosina digitalisaation vuoksi. Kännykän, tabletin tai television ääressä vietetyn ajan ei kuitenkaan tarvitse olla vain silkkaa ajanvietettä. Ruutuajan voi käyttää myös hyödyllisesti sukeltamalla Jamkids Musiikkikoulun upouuteen Musiikkimaailma-sovellukseen.

Kiinnostaako sinua uutisia ja aiheita kryptovaluutasta? Tsekkaa myös www.kryptoraha.info verkkosivuston tarjonta.


Muuta luettavaa muualta

Oletko jo digitaalisen maailman käyttäjä?

Oletko jo siirtynyt nykyaikaan ja omistat jotain digitaalista? Löytyykö sinulta esimerkiksi kodista jo Elisa Viihde palvelu ja nettiliittymä viihteen seuraamista varten telkkarista? Nettiliittymiä löytyy muiltakin kuin Elisalta. DNA verkko on myös oiva ratkaisu päästä kodissa tai puhelimella internetin mielenkiintoiseen maailmaan.

Mikäli omistat liian vanhan puhelimen joka ei tue esimerkiksi 5G:tä, niin tutustu ihmeessä Gigantti puhelimet tarjontaan ja löydä itsellesi uusi mieluinen puhelin jo tänään. Uudella puhelimella onnistut vaikka missä nykyaikana, esimerkiksi Google Pay maksaminen onnistuu eri kaupoissa nopeasti ja vaivattomasti.Perinteisestä rannekellosta löytyy nykyään myös digiä, sillä monet urheilijat, pyöräilijät, retkeilijät sekä juoksijat käyttävät suorituksissa älykelloja. Älykelloja alkaa olemaan markkinoilla paljon, mutta Garmin Venu 2 Plus GPS-älykello on vahva monella tapaan. Kannattaa tutustua eri kelloihin myymälässä ennen ostoa, että siinä on kaikki jutut mitä tarvitset. Tutustu samalla myös Garmin inReach Messenger laitteeseen, jolla voi lähettää vi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *