Älypuhelimet Internet Sovellukset Tietotekniikka

Digihoitopolku tukee potilaiden hoitoa lastenpsykiatriassa

Terveyskylän® Lasten mielenterveystalon digihoitopolku® tarjoaa lapsille ja heidän huoltajilleen digitaalisia palveluita lasten mielenterveyden tueksi.

Lastenpsykiatrian digihoitopolulta saa tietoa tutkimuksesta ja hoidosta. Lisäksi se sisältää tietoa lastenpsykiatrisista häiriöistä, mielenterveyden edistämisestä ja erilaisista perheille suunnatuista tukimuodoista.  

”Monet vanhemmat etsivät aktiivisesti netistä tietoa lapsen ongelmiin. Tiedon ja sovellusten luotettavuutta on kuitenkin vaikea arvioida. Lastenpsykiatrian digihoitopolku tarjoaa perheille kanavan luotettavan tiedon äärelle”, sanoo osastonhoitaja Eeva Raittinen. 

Digihoitopolulla on mahdollista kommunikoida ammattilaisen kanssa. Siellä voi täyttää myös oirepäiväkirjaa, mikä tukee lastenpsykiatrista tutkimusta ja hoitoa. Oirepäiväkirjaan kirjataan merkintöjä esimerkiksi lapsen levottomuudesta tai unen laadusta.  

Kaikki tutkimuksen tai hoidon HUS lastenpsykiatriassa aloittavat lapset voidaan liittää digihoitopolulle vanhempien suostumuksella. Polku ei ole käytettävissä muille. Terveyskylän palveluissa huoltaja voi asioida aina alle 12-vuotiaan puolesta. Alaikäiset voivat asioida myös itse digihoitopolulla, jos heillä on käytössä verkkopankkitunnukset.      

Digitaaliset palvelut täydentävät hoitosuhdetta 


Digitaalisia palveluita käytetään usein kasvokkain toteutuvien tapaamisten rinnalla.  

”Lastenpsykiatrian digihoitopolku ei ole koskaan ainoa kontakti. Lapsi ja vanhemmat asioivat säännöllisesti hoitotiimin kanssa yksilöllisen hoitosuunnitelman mukaisesti”, kertoo ylihoitaja Katriina Anttila. 

”Tavoittelemme parhaan mahdollisen hoidon lisäksi myös kustannustehokkuutta. Työntekijän aikaa voi säästyä, kun potilaan hoidosta osa toteutetaan digitaalisesti esimerkiksi itsenäisenä harjoitteluna. Myös perheeltä säästyy matka-aikaa. Koronapandemian aikana digitaalisuus on tarjonnut mahdollistanut hoito- ja tutkimuskäyntien toteuttamista, jotka muuten olisivat peruuntuneet. Työntekijät ja perheet ovat oppineet hyödyntämään etävastaanottoja todella hyvin. Uskon, että niiden käyttöä jatketaan pandemian jälkeenkin, Katriina Anttila jatkaa.  

Digihoitopolun käytöstä kerätään palautetta jatkokehittämistä varten sekä potilailta että työntekijöiltä. Nykyisen digihoitopolun sisältö sopii kaikille oirekuvasta riippumatta. Jatkossa voidaan kehittää uusia polkuja, jotka palvelevat kohdennetummin potilaita esimerkiksi aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön (AHDH) tai ahdistuneisuushäiriön hoidossa.   

HUS lastenpsykiatria vastaa alle 13-vuotiaiden potilaiden psykiatrisesta avohoidosta ja osastohoidosta Uudellamaalla. Vuosittain yli 80 000 lasta käy tutkimuksissa tai hoidossa. Lapsen hoidossa ja tutkimuksessa huoltajan läsnäolo on välttämätöntä.  


Terveyskylä® on​ asiantuntijoiden yhdessä potilaiden kanssa tuottama erikoissairaanhoidon julkinen verkkopalvelu, joka tuo terveydenhuollon palveluja kaikkien ulottuville asuinpaikasta ​riippumatta.  

Terveyskylän palvelut sopivat erityisen hyvin elämänlaadun, oireiden ja elintapojen seuraamiseen sekä pitkäaikaisen sairauden kanssa elämiseen. Palvelut täydentävät perinteistä sairaalahoitoa.  

Terveyskylässä palvelee myös terveydenhuollon digitaalinen palvelukanava Omapolku®. Se sisältää lähetteellä toimivia digihoitopolkuja, etävastaanottoja ja kaikille avoimia omahoito-ohjelmia. Nämä palvelut täydentävät perinteistä erikoissairaanhoitoa ja vastaanottokäyntejä.  

Lähde: STT Info

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *