Tuulilasi
Muu tekniikka

Tuulilasi: Auton tärkein näkymäikkuna

Tuulilasi on ajoneuvon etuikkuna, joka tarjoaa kuljettajalle ja matkustajille näkymän eteenpäin. Se on myös tärkeä turvallisuustekijä, sillä se suojaa matkustajia tuulelta, sateelta, lumelta ja muilta luonnonilmiöiltä.

Tuulilasin rakenne

Nykyaikaiset tuulilasit tehdään pääosin laminoidusta lasista. Laminoitu tuulilasi koostuu tyypillisesti kahdesta kaarevasta lasista, joiden välissä on laminoitu muovikerros. Muovikerros lisää tuulilasin lujuutta ja kestävyyttä, ja se pitää lasit yhdessä, jos tuulilasi rikkoutuu.

Laminoitujen tuulilasien lisäksi on olemassa myös yksikerroksisia lasilevyjä. Yksikerroksiset lasilevyt ovat edullisempia kuin laminoidut lasit, mutta ne eivät ole yhtä turvallisia. Yksikerroksinen tuulilasi voi rikkoutua terävämmiksi sirpaleiksi kuin laminoitu tuulilasi, mikä voi aiheuttaa vaaraa matkustajille.

Tuulilasin ominaisuudet

Auton tuulilasi ja ominaisuuksia ovat muun muassa:

  • Kestävyys: Tuulilasin tulee olla riittävän kestävä, jotta se kestää luonnonilmiöitä ja muita ulkoisia voimia.
  • Lujuus: Tuulilasin tulee olla riittävän lujuus, jotta se kestää kolareita ja muita onnettomuuksia.
  • Näkyvyys: Tuulilasin tulee olla riittävän kirkas, jotta kuljettaja ja matkustajat näkevät eteenpäin esteettömästi.
  • Äänenvaimennus: Tuulilasin tulee vaimentaa ulkoa tulevia ääniä.
  • Aurinkosuoja: Tuulilasin tulee suojata matkustajia auringonpaisteelta.

Tuulilasin korjaus ja vaihto

Auton tuulilasin korjaus: Pienet halkeamat ja naarmut voidaan korjata laserilla tai muilla menetelmillä. Suuret halkeamat ja rikkoutuneet tuulilasit on vaihdettava uusiin.

Tuulilasin vaihto on työläs ja aikaa vievä operaatio. Se vaatii usein erikoistyökaluja ja -laitteita. Tuulilasin vaihto kannattaa teettää ammattilaisella.

Tuulilasin hinta

Tuulilasin hinta riippuu sen koosta, tyypistä ja valmistajasta. Laminoidun tuulilasin hinta on tyypillisesti kalliimpi kuin yksikerroksisen lasilevyn hinta.

Tuulilasin merkitys turvallisuudelle

Tuulilasi on tärkeä turvallisuustekijä ajoneuvossa. Se suojaa matkustajia tuulelta, sateelta, lumelta ja muilta luonnonilmiöiltä. Tuulilasi myös suojaa matkustajia onnettomuuksissa.

Laminoitu tuulilasi on turvallinen valinta, sillä se pitää lasit yhdessä, jos tuulilasi rikkoutuu. Tämä vähentää lasin sirpaleiden aiheuttamia vammoja.

Tuulilasin huolto

Tuulilasin kuntoa on hyvä tarkistaa säännöllisesti. Halkeamat ja naarmut tulee korjata tai tuulilasi vaihtaa uusiin, jos se on rikkoutunut.

Tuulilasin kuntoa voi parantaa myös pinnoittamalla sen. Pinnoite suojaa tuulilasia naarmuilta ja lialta.

Tuulilasin tulevaisuus

Tuulilasin tekniikka kehittyy jatkuvasti. Uusia tuulilasimateriaaleja kehitetään, ja tuulilasien ominaisuuksia parannetaan.

Esimerkiksi älykkäistä tuulilaseista on tulossa yhä yleisempiä. Älykkäät tuulilasit voivat esimerkiksi havaita ajoneuvon ympäristöä ja säätää näkyvyyttä automaattisesti.

Tuulilasi on tärkeä osa ajoneuvoa. Se tarjoaa kuljettajalle ja matkustajille näkymän eteenpäin, ja se suojaa heitä luonnonilmiöiltä ja onnettomuuksilta. Tuulilasin kuntoa on hyvä tarkistaa säännöllisesti, ja Halkeamat ja naarmut tulee korjata mahdollisimman nopeasti.


Lue myös muita aiheita muualta: 
Pikasiirto (aukeaa diginyt.fi sivuston artikkeliin)
Lainaa ilman luottotietoja (aukeaa nettilainat.fi sivuston artikkeliin)
Alennuskoodi (aukeaa alennuskooditsuomi.fi sivuston artikkeliin)
Älykello (aukeaa luurituki.fi sivuston artikkeliin)
Hakusanamarkkinointi (aukeaa ertuki.fi sivuston sivulle)
Lainavertailu (aukeaa vertaanetissa.fi sivuston sivulle)
HSL Sovellus (aukeaa diginyt.fi sivuston artikkeliin)
Viaplay (aukeaa nettiruutu.fi sivustolle)
Uusi MobilePay (aukeaa diginyt.fi sivuston artikkeliin)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *