Internet Sovellukset Teknologia

Telkkari eli televisio 2020-luvulla

Onko sinulla kotona televisio? Useimmilla sellainen yhä on, mutta sen käyttö on muuttunut viime vuosina paljon. Tässä artikkelissa käymme läpi hieman televisiota ja sen käyttöä nykyaikana, sekä millaisia uusimmat televisiot ovat.

Kotitalouksista 63 % vaihtaa television harvemmin kuin 5 vuoden välein. Televisiot ja näytöt pysyvät
käytössä monia muita laitteita pidempään, esim. älypuhelin menee enemmistöllä vaihtoon vähintään 3
vuoden välein. Kymmenys alle 35-vuotiaista ei omista lainkaan televisiota tai muuta erillistä näyttöä. (Traficom 2020)

Koska katsot ja mitä katsot?

Ennen suoratoistoa ja ennen taivaskanavia ja kaapelitelevisiota olimme siinä mielessä television orjia, että meille annettiin etukäteen kellonajat ja ohjelmatiedot. Eli jos halusit seurata jotain tiettyä sarjaa, sinun oli istuttava television äärelle tiettynä päivänä ja tiettynä aikana. Nykyään suoratoistokanavat ovat mahdollistaneet, että voit katsella haluamasi ohjelmat juuri silloin kuin haluat, ja voi katsella vaikka mielenkiintoisen tv-sarjan koko kauden kerralla.

Entä sitten markkinoilla olevat uudet televisiot? Niissä on käytännössä kaikissa internet valmius ja iso määrä valmiita sovelluksia niin suoratoiston katselemiseen ja erilaisten pelien pelaamiseen. Katsottaessa ja tilattavissa on niin elokuvia, sarjoja, dokumentteja ja urheilua – entistä enemmän ja laajemmalla skaalalla. Suomalaisten TV:n äärellä viettämä aika on kasvanut. Finnpanelin TV-mittaritutkimuksen mukaan TV-ruutujen äärellä vietetty aika on kasvanut kymmenessä vuodessa yli 30 minuuttia. Vuonna 2020 TV-ruudun äärellä vietettiin jo 3 tuntia ja 37 minuuttia. On kuitenkin vain ajan kysymys, koska katseleminen siirtyy enimmäkseen epälineaariksi – paitsi uutisten ja urheilun osalta. Urheilua seurataankin paljon suorien lähetysten kautta, ja monet televisiokanavat kehittävät kokoajan uudenlaisia realityohjelmia tai suoria televisioformaatteja, jotka omalta osaltaan tulevat ainakin hidastamaan siirtymistä pois lineaarista katsomisesta.

Kumpaa sinä katselet enemmän? Suoratoiston kautta kun haluat, vai television aikataulujen mukaan tuotettuja ohjelmia?

Miten suomalaisten TV-katselu tulee muuttumaan tulevaisuudessa?

Yli 15 kuukautta sitten ennustimme, että TV-sisältöjen kulutustottumukset olivat muuttumassa siten, että lineaarikatselu on laskussa ja on-demand kasvussa. Olimme sekä oikeassa että väärässä. Vuonna 2020 sekä TV-sisältöjen lineaarikatselu ja on-demandin käyttö olivat kasvussa. Suomalaiset viihtyvät hyvin lineaarisen TV:n ääressä. Vietämme peräti 30 prosenttia enemmän aikaa TV-kanavien sisältöjen parissa verrattuna naapurimaahamme Ruotsiin.  

Maksullisten suoratoistopalveluiden määrä on aikamoisessa kasvussa. Maailmalla puhutaan suoratoistopalveluiden taisteluista “streaming wars” -ilmiöinä. Suomalaiset ovat ottaneet aika hillitysti palveluja käyttöönsä. Tämän hetken tiedon mukaan noin puolet kotitalouksista tilaa jotain maksullisia TV-sisältöjä. Näissä SVOD-talouksissa on käytössä keskimäärin kaksi suoratoistopalvelua. Moniin muihin maihin verrattuna tämä on pienempi luku. Esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa luku on 2,6. On mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon kuluttajat ovat valmiita maksamaan eri palveluista kuukausittain ja milloin tulee maksukatto vastaan. Suomalaiset ovat tottuneet seuraamaan monipuolista ja laadukasta TV-sisältöä ilmaiseksi. 

Lähde: https://media.sanoma.fi/kirjoituksia-markkinoinnista/2021-03-30-miten-suomalaisten-tv-katselu-tulee-muuttumaan

Television tekniikka – mitä on hyvä tietää?

Televisioiden tekniikka muuttuu koko ajan. Vanhemmat meistä muistavat vielä kuvaputkitelevisiot ja kuinka painavia ne olivat siirtää. Siihen aikaan isoin kysymys oli, onko television mustavalkoinen tai väritv, ja kuinka monta tuumainen sen kuva on?

Mitä 4K-tarkkuus muutti

Vielä joitakin vuosia sitten televisiokuva oli erittäin sumea hyvin läheltä katsottuna. Vasta kun katsoja oli kauempana, näytön pikselit muodostivat ihmissilmälle sopivan yhtenäisen kuvan. Uutta 4K Ultra HD -televisiota voi katsoa paljon lähempää. Kuva pysyy tarkkana läheltäkin katsottuna, ja siinä on runsaasti yksityiskohtia ja syvyyttä.

Jos et halua siirtää sohvaa lähemmäs televisiota, Ultra HD -televisio voi olla huomattavasti suurempi kuin vanha HD-televisiosi tai normaalitarkkuuksinen televisio. 4K-skaalauksen ansiosta tämä koskee myös niitä tapauksia, joissa televisiovastaanotossa ei tapahdu muutoksia.

4K on TV, jossa on käytetty 4K-resoluutiota. Se merkitsee, että TV:ssä on 3 840 vaakapikseliä ja 2 160 pystypikseliä, mikä tarkoittaa, että yhteensä pikseleitä on 8,3 miljoonaa. TV:n tuotetiedoissa 4K TV:iden resoluutioksi on esitetty tavallisesti ”3 840 x 2 160”.

Resoluutio on käsite, jolla ilmaistaan, kuinka tiheässä nämä pienet pisteet eli pikselit ovat ruudulla. Yksittäiset pikselit muodostavat yhdessä ruudulla näkyvän kuvan, joten mitä enemmän pikseleitä on, sitä korkeampi on resoluutio. 4K:n kirjain ”K” tarkoittaa kiloa (1 000), mikä merkitsee, että TV:n vaakasuuntainen resoluutio on noin 4 000 pikseliä.

Kuinka hyvä laatu on?

4K TV:issä on neljä kertaa niin paljon pikseleitä kuin perinteisissä Full HD -televisioissa (1 920 x 1 080). Jopa samankokoisilla ruuduilla kuvanlaatu on 4K:ssa viime kädessä elävämpi ja yksityiskohtaisempi tiheämmin sijaitsevien pikseleiden ansiosta. Ero on erityisen huomattava laajakuva-TV:illä. Jos esimerkiksi vertaat tavallisen 65-tuumaisen Full HD -TV:n kuvanlaatua 4K UHD -TV:n kuvanlaatuun, huomaat eron ruudun pikseleissä. Korkearesoluutioisissa TV:issä pikselit ovat pienempiä kuin samankokoisissa TV:issä, joissa resoluutio on alhaisempi. Näin ollen saat paremman katselukokemuksen ilman katseluetäisyyteen liittyviä rajoituksia, koska voit katsoa TV:tä hyvin läheltä ilman, että huomaat yksittäisiä pikseleitä.

Mikä on UHD?

UHD tulee sanoista Ultra High Definition, ja 4K-resoluutio on yksi UHD-resoluution tyyppi.
Eri merkit kuvailevat samoja asioita eri sanoin – tällaisia ovat esimerkiksi Ultra HD, 4K TV, Ultra High Definition TV ja 4K UHD TV. Ajan myötä TV-alalla kuitenkin todettiin, että 4K on yksinkertaisempi ja kuluttajille intuitiivisemmin ymmärrettävä, joten sitä alettiin käyttää koko ajan enemmän. Nykyään useimmat valmistajat ja jakelijat käyttävät käsitteitä 4K TV tai 4K UHD TV. Hiljattain markkinoille on alkanut ilmestyä toisentyyppisiä UHD TV:itä: 8K TV:itä.

Mikä on QLED TV ja mikä on Quantum dot?

QLED TV on Quantum dot – eli kvanttipistepohjainen TV, ja kvanttipistemateriaali erottaa QLED TV:t tavanomaisista TV:istä. Kvanttipisteet ovat erittäin pieniä nanokokoisia puolijohdemateriaaleja. Nämä pisteet tuottavat valon eri värejä partikkelin koosta riippuen – mitä suurempia ne ovat, sitä enemmän on punaista väriä, ja mitä pienempiä ne ovat, sitä enemmän on sinistä väriä. Ne pystyvät luovuttamaan täsmällisesti värjättyä valoa, koska partikkelien koot säätyvät kvanttitason nopeuden mukaan, minkä tuloksena on tarkka ja tehokas valon säteily. Se tuottaa tehokkaamman luminanssin, mikä vaikuttaa huomattavasti kokonaiskuvanlaatuun. QLED TV:issä hyödynnetään kvanttipisteillä aikaansaatuja useita ainutlaatuisia ominaisuuksia, kuten ”korkeaa luminanssia”. Luminanssi tarkoittaa sitä, kuinka näytöllä oleva valo näyttäytyy, ja kirkkaus on tärkeä kuvanlaadun muihin osiin vaikuttava tekijä. Ensinnäkin kontrastisuhde paranee luonnollisesti kirkkauden ollessa korkeampi. Kun videoiden ja valokuvien valo ja pimeys pystytään toistamaan hyvin, kutsutaan tätä nimellä HDR (high dynamic range). HDR:ää, joka on tärkeä osa kuvanlaatua, parannetaan entisestään, jotta kuvista saataisiin teräviä ja yksityiskohtaisia.

Tuumista senteiksi

Television kokoa mitataan käyttäen näytön halkaisijaa. Koko annetaan yleensä tuumina. Muunto tuumista senttimetreiksi on helppoa: 1 tuuma = 2,54 cm. 58 tuuman näytön halkaisija on 146 cm. Tarvitset tätä tietoa, kun määrität oikeaa katseluetäisyyttä tai näytön kokoa.

Katseluetäisyys
Vastaanotetun signaalin laatu ja television tarkkuus määrittävät, miten läheltä voit katsoa televisiota tai sitä pitäisi katsoa. Voit käyttää seuraavaa sääntöä suuntaa antavana:

Vakiotarkkuus (SD): Näytön halkaisija x 3,5 = suositeltu katseluetäisyys

Suuri tarkkuus (HD): Näytön halkaisija x 2,5 = suositeltu katseluetäisyys

4K UHD: Näytön halkaisija x 1,5 = suositeltu katseluetäisyys

Kun yhä useammat televisio- ja kaapelitelevisioyhtiöt lähettävät ohjelmat nykyään HD-muodossa, voit yleensä käyttää HD-standardeja. Suunnittele hieman enemmän tilaa ultratarkalle 4K UHD -sisällölle. Loppujen lopuksi: Mitä suurempi tarkkuus, sitä lyhyempi katseluetäisyys tarvitaan ja sitä suurempi televisio voi olla.

Sijainti

Oikea seinä.
Johtosotkun välttämiseksi televisio kannattaa sijoittaa mahdollisimman lähelle televisioyhteyteen tarvittavia pistorasioita. Ikkunoiden kanssa kohtisuorassa olevilla seinillä esiintyy yleensä vähiten heijastuksia.

Oikea sijainti.
Televisio tarvitsee turvallisen ja vakaan asennusalustan. Jotta uusi suurempi laitteesi sopisi käytössä olevalle televisiotasolle, monissa tyylikkäissä Panasonic-televisioissamme on muuntuva vakiojalusta.

Oikea korkeus.
Kun istut sohvalla, television alareunan tulisi olla silmän korkeudella. Suurimmassa osassa televisiotasoista tämä sääntö on otettu huomioon. Vaihtoehtoisesti voit myös asentaa television seinälle.

Lähde: https://www.panasonic.com/fi/consumer/tv-oppia/tv/televisiokoot-vinkkeja-oikeanlaisen-television-ostamiseen.html

Oikea television koko

40–43 tuuman monipuoliset televisiot.

40–43 tuuman laitteemme (100–106 cm näytön halkaisija) ovat erittäin monipuolisia noin metrin halkaisijan ja 2,5 metrin suositellun katseluetäisyyden ansiosta. Televisiot sopivat hyvin olohuoneeseen, ovat täydellisen kokoisia makuuhuoneeseen ja ovat myös paras valinta, kun haluat lapsillesi ensimmäisen television heidän omaan huoneeseensa

49–50 tuumaa: Suuret televisiot.

Katsotko jokaisen jakson suosikkisarjastasi tai oletko urheilufani? Televisiosi voi olla hieman suurempi. 49–50 tuuman malleissamme näytön halkaisija on 123 ja 129 cm. Noin 3 metrin katseluetäisyys tekee niistä todellisia katseenvangitsijoita.

55–58 tuumaa: Toimintaa!

Haluatko luoda elokuvallisen Hollywood-tunnelman ja päästä eturiviin urheilutapahtumissa? 55–58 tuuman mallimme ovat täydellisiä tähän 139 ja 146 cm:n halkaisijansa ansiosta. HD-sisällölle suositellaan katseluetäisyydeksi 3,5 metriä.

Mitä Smart TV tarkoittaa?

Smart TV:llä pääsee käsiksi myös TV-kanavien ulkopuoliseen sisältöön. Samsung-televisiolla voit käyttää sovelluksia, suoratoistaa sisältöä, selata verkkoa ja tehdä ostoksia. Smart TV:stä tulee nopeasti kotiteatterijärjestelmän keskus, jonka kautta pääset käsiksi elokuvien, sarjojen ja verkkosisällön maailmaan.

Televisiokanavien katsomisen lisäksi voit nauttia myös rakastamastasi verkkoviihteestä. Voit nauttia suuremmasta valinnanvapaudesta, käyttömukavuudesta ja kontrollista. Voit siirtyä nopeasti haluamasi sisällön kohdalle ja nauttia siitä kodin parhaalla kuvaruudulla.

TV sisäiset sovellukset

Suurimmassa osassa Smart TV:itä on etukäteen asennettuja sovelluksia, ja sovelluskaupasta voi lisätä uusia sovelluksia. Suosittuja etukäteen asennettuja sovelluksia ovat muun muassa video- ja suoratoistopalvelut, kuten Netflix ja Amazon Prime Video, eri TV-palvelut sekä sosiaalisen median palvelut, kuten Facebook ja Twitter. Voit siis siirtyä suosikkiohjelmasi ja Twitterin välillä sekä seurata kommentteja reaaliajassa.

Mukava käyttää

Hyvä Smart TV tunnistaa automaattisesti kaikki HDMI-kaapelilla liitetyt laitteet, eikä vaadi usean eri kaukosäätimen käyttöä. Kaukosäätimen kuumeinen etsintä on siis historiaa. Kun käytössä on vain TV:n kaukosäädin, voit jopa toistaa ja pysäyttää sisältöä, kuten set-top-boxin striimejä.

Casting- tai suoratoistopalveluiden avulla voit toistaa kannettavalla, puhelimella tai tabletilla olevaa sisältöä television ruudulla. Samsung Smart TV voi SmartThings-sovelluksen avulla näyttää laitteen näytöllä näkyvän sisällön television ruudulla sekä myös muuttaa puhelimen kauko-ohjaimeksi. Voit siis unohtaa kaukosäätimen etsimisen sohvatyynyjen keskeltä.

Lähde: https://www.samsung.com/fi/tvs/tv-buying-guide/what-is-smart-tv/

Miten optimoitua TV-ääniteknologia on?

Huippuluokan ääniteknologiaa sisältävät televisiot voivat nyt tehdä taajuuskorjaimen säätöjä automaattisesti ja reaaliaikaisesti kohtauksen tyypin mukaan. Jos haluat kuulla vivahteikasta ääntä, joka sopii parhaiten kuhunkin erilaiseen kohtaukseen, kannattaa harkita mallia, jonka ääni on automaattisesti optimoitua.

Television ääneen vaikuttaa tietenkin, minne ja miten televisio on asennettu. Valitse televisio, jossa on tilantunnistusteknologiaa. Se analysoi television asennustyypin ja huoneen muodon voidakseen kalibroida television ääniasetukset parhaalla tavalla.

Parasta äänitekniikkaa sisältävissä televisioissa on toiminto, joka tunnistaa mahdolliset ympäröivät häiriöäänet ja lisää sitten automaattisesti dialogin äänenvoimakkuutta. Varmista, että televisiossa on dialogia parantava ääniominaisuus.


Muuta mielenkiintoista luettavaa

Älykoti: Tulevaisuuden asumisen huippuratkaisut

Älykoti on vallankumouksellinen askel kohti tulevaisuuden asumista. Ne eivät pelkästään tarjoa mukavuutta, vaan myös älykkäitä ratkaisuja, jotka tekevät arjestamme sujuvampaa. Tässä artikkelissa tutustumme älykodin käsitteeseen ja sen tarjoamiin huippuratkaisuihin.

Suomen Presidentinvaalit 2024

Suomen presidentinvaalit 2024 ovat vaalit, joissa valitaan maan valtionpäämies. Vaalit järjestetään joka kuudes vuosi, ja niihin osallistuvat ehdokkaat keräävät kannatusta äänestäjiltä. Presidentti johtaa ulkopolitiikkaa, nimittää hallituksen, ja hänen roolinsa on enimmäkseen edustuksellinen. Vaalit käydään suoralla kansanäänestyksellä, ja voittaja tarvitsee yli puolet äänistä tullakseen valituksi ensimmäisellä kierroksella. Toisella kierroksella kaksi suosituinta ehdokasta kilpailevat keskenään. Tutustu Suomen presidentinvaalit 2024 aiheeseen.

Shein Vaatteet Täydellinen valinta muodista nauttivalle suoraan shein verkkokaupasta

Shein vaatteet ovat osoittautuneet monipuolisiksi ja tyylikkäiksi vaihtoehdoiksi kaikenlaisiin tilaisuuksiin. Valitse Shein verkkokauppa, jos haluat seurata viimeisimpiä muotitrendejä, nauttia laadukkaista vaatteista, ja samalla tehdä ekologisia valintoja. Hanki omasi ja astu muodin maailmaan Sheinin kanssa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *