Tekoäly auttaa myös energiansäästössä
Tekoäly

Tekoäly auttaa myös energiansäästössä

Monessa yrityksessä haetaan nyt kuumeisesti keinoja hillitä alati nousevia energiakuluja. Summittaisten laiteinvestointien sijaan kannattaa kuitenkin ensin tutkailla, kuinka hyvin kiinteistön nykyiset lämmitysjärjestelmät pelaavat yhteen.

Historiallisen korkealle kiivennyt kaukolämmön, sähkön ja öljyn hinta on saanut yritykset tutkailemaan kuukausittaisia kulutuslukemia huomattavasti aiempaa tarkemmin. Samalla on alettu kysellä konkreettisia säästövinkkejä alan asiantuntijoilta.

Yritysten energiansäästömurheet ovat tulleet viime kuukausina tutuksi myös Voimatelin kehitysjohtajalle Mikko Heinoselle. Hän tarjoaa pulmaan yksinkertaista ensiapua, joka perustuu kalliiden laite- ja järjestelmäinvestointien sijaan energiankäytön oikea-aikaiseen optimointiin.

– Useimmiten suurin kuluerä on lämmitys, jossa jo yhden asteen pudotus tuottaa 5 prosentin kustannussäästöt. Tekoälyä hyödyntävä ohjausjärjestelmämme huomioi muun muassa tulevat sääolot ja kiinteistön eri osien käyttöasteen. Näin tyhjänä tai vajaakäytössä olevia tiloja ei lämmitetä turhan takia. Esimerkiksi päiväkodeissa on päästy jopa 40 prosentin kulusäästöihin, Heinonen selvittää.

Yhteispeli ratkaisee

Tärkein osa optimointia on lopulta se, kuinka kiinteistön eri osissa olevat lämmitysmuodot ja lämmönlähteet saadaan pelaamaan saumattomasti yhteen. Voimatelin OptiWatti-alusta ratkaisee Heinosen mukaan tämänkin ongelman.

– Sen avulla kaikki lämmityslaitteet perinteisistä lämpöpattereista lämpöpumppuihin ja aurinkovoimalaan saadaan samaan älykkääseen säätöjärjestelmään. Avainsana on ennakointi. Jos lämpötiloja lähdetään muuttamaan manuaalisesti, ollaan jo auttamatta myöhässä, Heinonen tähdentää.

Samalla hän muistuttaa energiansäästön olevan paitsi kulujen karsintaa myös konkreettinen vastuullisuuteko, jolla pudotetaan oman toiminnan CO2-päästöjä merkittävästi.

Lähteet: ePressi /

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *