Bosch tuo maailman suurimmille teknologiamessuille Las Vegasiin AIoT-ratkaisujaan ja esittelee ensimmäistä kertaa eri maissa teknologia-asenteita luotaavan Bosch Tech Compass -kyselyn tuloksia.
Boschin liiketoiminnan kehittäminen perustuu yhä vahvemmin tekoälyn (AI) ja esineiden internetin (IoT) yhdistämisen eli AIoT:n ympärille. Samalla yritys laajentaa toimintaansa ohjelmistojen, palveluiden ja lisenssien myötä uusille alueille.
“Digitalisoimme systemaattisesti ydinliiketoimintaamme, jotta voimme tuottaa enemmän asiakashyötyä. Tavoitteemme on, että jokaisen digitaalisen tuotteen myynti poikii myös palveluperusteista liikevaihtoa”, sanoo Tanja Rückert, Boschin Chief Digital Officer.
Kun tekoäly ja esineiden internet yhdistetään, syntyy hyvä kierre. Verkottuneet tuotteet keräävät niiden käyttämisestä tietoa, jonka pohjalta tekoäly jalostaa ohjelmistopäivitykset. Lähestymistavan ytimessä on asiakkaan etu: koska käyttäjät ovat keskeisessä roolissa kehitysprosessissa, tuotteet kyetään räätälöimään käyttäjien tarpeita vastaaviksi.
”Tämän ansiosta pystymme tarjoamaan uusien liiketoimintamallien lisäksi parempia tuotteita ja ratkaisuja, jotka tuovat aitoa lisäarvoa sekä yksilön että yhteiskunnan tasolla”, Rückert jatkaa.
Aistien jatkeena toimivilla älykkäillä sensoreilla lähes rajattomat sovellusmahdollisuudet
Boschin sensorijärjestelmät ovat hyviä esimerkkejä tekoälyn ja verkottumisen yhdistämisen hyödyistä. Audioteknologiaa ja tekoälyä yhdistävä SoundSee on sovellusalueiltaan hyvin laaja. SoundSee on vuoden 2019 lopusta lähtien seurannut maata kiertävän Kansainvälisen avaruusaseman (ISS) äänimaailmaa ja pyrkii tunnistamaan siitä epätavallisia ääniä. Niitä analysoidaan tekoälyalgoritmien avulla ja selvitetään, milloin asemaa täytyy huoltaa. Lisäksi SoundSeetä käytetään lasten terveyden parantamiseksi: Pittsburghissa Bosch tekee voittoa tavoittelemattoman yrityksen kanssa yhteistyötä, jossa tutkitaan lasten keuhkosairauksien kuten astman diagnosoimista. SoundSeen sensoreilla kuunnellaan lasten hengitystä ja pyritään havaitsemaan poikkeamia siinä.
Boschin uusi, markkinoiden ensimmäinen tekoälyä hyödyntävä kaasusensori palvelee puolestaan niin ihmisten kuin luonnonkin suojelussa. Se toimii ikään kuin puihin kiinnitettynä digitaalisena nenänä, joka tarkkailee puuta ympäröivää mikroilmastoa ja havaitsee orastavia maastopaloja. Kaasusensori pystyy tekemään palohälytyksen ja näin estämään maastopaloja huomattavasti kamera- tai satelliittipohjaisia järjestelmiä nopeammin. Sensorin avulla vähennetään ilmastopalojen hiilipäästöjä.
Elektroniikka ja ajaminen verkottuvat vääjäämättömästi
Boschin verkottuneiden sähkötyökalujen, kodinkoneiden ja lämmitysjärjestelmien kappalemääräinen myynti on vuodessa kasvanut 50 prosentilla, neljästä miljardista laitteesta vuonna 2020 noin kuuteen miljardiin vuonna 2021. Vuodesta 2022 lähtien kaikki elektroniikkatuotteet voidaan liittää verkkoon.
Bosch kehittää vauhdilla myös verkottunutta ja automatisoitua ajamista: Yritys investoi vuosittain yli neljä miljardia euroa kehittääkseen asiantuntijuuttaan ohjelmistoalalla. Tästä noin kolme miljardia suuntautuu liikkumisen liiketoimintaan. Viiden viime vuoden aikana yritys on myynyt pelkästään kuljettajaa avustavia järjestelmiä ja niihin liittyviä sensoreita noin yhdeksällä miljardilla eurolla.
Bosch Tech Compass kertoo, mitä ihmiset odottavat teknologioilta
Bosch esittelee CESissä ensimmäistä kertaa viidessä maassa toteutettavan Bosch Tech Compass -kyselyn tuloksia. Kysely selvittää, mitä ihmiset eri puolella maapalloa odottavat uusilta teknologioilta.
Neljä viidestä vastaajasta ajattelee, että teknologian avulla pitäisi keskittyä ratkaisemaan ennen kaikkea aikamme suuria haasteita eikä palvelemaan yksilöllisiä tarpeita. Yli kolme neljäsosaa näkee teknologian avaintekijänä esimerkiksi taistelussa ilmastonmuutosta vastaan.
”Me Boschilla uskomme, että teknologia tarjoaa laajan skaalan eri hyötyjä”, Rückert sanoo. “Yhtäältä pyrimme tekemään teknologian avulla jatkuvaa pioneerityötä ymmärtääksemme, mikä on mahdollista. Toisaalta hyödynnämme teknologiaa parantaaksemme ihmisten elämää tässä hetkessä.”
Lähde: STT Info
LUE MYÖS: Samsung Galaxy S21 -sarjan uutuuspuhelin on S21-sarjan lippulaivamallien edullisempi versio, jossa on monia suosittuja ominaisuuksia, kuten tehokas suorituskyky, ammattitason kamerat ja saumaton liitettävyys ekosysteemiin.
Lue uutisia e-urheilusta osoitteesta www.suomiesports.fi