Kierrätyspuhelimien markkinajohtaja Swappie ja Telia yhteistyöhön
Internet Teknologia Tietotekniikka

Onko VPN sinulle tuttu, ja mistä oikeastaan on kyse?

VPN (Virtual Private Network) on yksityinen verkko, joka mahdollistaa turvallisen yhteyden internetin yli. VPN:n avulla käyttäjä voi muodostaa suojatun yhteyden tietokoneensa ja VPN-palvelimen välillä. Tämän jälkeen kaikki käyttäjän internetliikenne kulkee VPN-palvelimen kautta, jolloin käyttäjän sijainti ja verkkoliikenne on piilotettu muilta. VPN:n avulla käyttäjä voi siis surffata internetissä anonyymisti ja turvallisesti, koska kaikki verkkoliikenne on salattu. Nykyään markkinoilla on myös VPN ilmainen vaihtoehto.

VPN:n käyttö on erityisen suositeltavaa, kun käytetään avoimia ja julkisia Wi-Fi-verkkoja. Julkiset Wi-Fi-verkot ovat usein turvattomia, ja ne saattavat altistaa käyttäjän tietoturvariskeille, kuten verkkosivustojen seurannalle, tietovarkauksille ja haittaohjelmille. VPN:n käyttö auttaa ehkäisemään näitä riskejä.

VPN:n avulla käyttäjä voi myös ohittaa maantieteellisiä rajoituksia ja käyttää esimerkiksi suoratoistopalveluja ja muita verkkopalveluita, jotka ovat rajoitettuja tietyissä maissa. VPN:n avulla käyttäjä voi nimittäin näyttää sijaintinsa olevan toisessa maassa.

On tärkeää valita luotettava VPN-palveluntarjoaja, joka tarjoaa turvallisen yhteyden ja vahvan salausmekanismin. Hyvä VPN-palveluntarjoaja ei kerää käyttäjän tietoja eikä tallenna verkkoliikennettä. VPN-palvelun käyttö edellyttää yleensä myös maksullista tilausta.

Onko VPN turvallinen?

Hyvä VPN-palvelu on yleensä turvallinen käyttää, mutta kuten kaikissa internetpalveluissa, on olemassa tietoturvariskejä, jotka käyttäjän tulee ottaa huomioon.

Kun käytät VPN-palvelua, kaikki tietoliikenne kulkee VPN-palvelun kautta, ja liikenne on salattu, joten ulkopuoliset eivät pääse tarkkailemaan sitä. VPN-palvelu tarjoaa myös uuden IP-osoitteen käyttäjän tietokoneelle, joten käyttäjän todellinen sijainti pysyy piilossa. VPN-palvelu tarjoaa siis useita tietoturvaetuja.

Kuitenkin, huono tai epäluotettava VPN-palvelu saattaa itse asiassa jopa lisätä tietoturvariskejä. Jos VPN-palvelu ei tarjoa vahvaa salausmekanismia tai tietoturvaominaisuuksia, käyttäjän tiedot voivat olla haavoittuvia. Huonolaatuinen VPN-palvelu voi myös kerätä ja tallentaa käyttäjän tietoja ja käyttöhistoriaa, joka voi altistaa käyttäjän tietoturvariskeille.

On tärkeää valita luotettava VPN-palvelu, joka tarjoaa vahvan salausmekanismin ja joka ei kerää käyttäjän tietoja. Suosittelemme käyttämään maksullista VPN-palvelua, koska ilmaiset VPN-palvelut ovat usein epäluotettavia ja saattavat jopa vaarantaa käyttäjän tietoturvan.


Hoitoa lemmikille kellonajasta riippumatta

Pohjoisen Suomen alueella on nyt ensimmäistä kertaa tarjolla sairaalatasoista hoitoa lemmikkieläimille kellonajasta riippumatta, vuoden kaikkina päivinä. Uudistuneen Pohjois-Suomen Eläinsairaalan (entinen Eläinsairaala Evidensia Oulu) laajennetut tilat on remontoitu varta vasten moderniin eläinsairaalatoimintaan sopiviksi, ja ne otetaan virallisesti käyttöön maanantaina 29.7. Eläinsairaala palvelee potilaita koko pohjoisen Suomen alueelta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *