tietoturva
Internet Teknologia

DNA:n ja Telian 5G-verkon laajennustyöt jatkuvat entistä laajemmalla alueella Kuopiossa, Lapinlahdella ja Siilinjärvellä

Kuopion, Lapinlahden ja Siilinjärven asukkaat pääsevät pian nauttimaan entistä kattavimmista yhteyksistä. DNA:n ja Telian yhteisesti omistama Suomen Yhteisverkko Oy (SYV) jatkaa nopean 5G-verkon laajentamista Kuopiossa, Lapinlahdella ja Siilinjärvellä elo-syyskuussa. Samalla myös alueen 4G-yhteydet paranevat.

Nopeat yhteydet helpottavat asukkaiden arkea ja yritysten toimintaa. Muun muassa etätyöt ja viihdesovellusten käyttö vaativat verkolta enemmän kapasiteettia ja viiveettömyyttä. Nopean 5G-verkon myötä suoratoistopalvelut, etäkokoukset ja pelit toimivat ilman katkoksia.

Suuret yritykset voivat rakentaa privaattiverkkoja 5G-teknologialla. Privaattiverkot tarjoavat lyhyen viiveen, taatun kapasiteetin ja suljetun verkon kriittisiin, reaaliaikaisiin käyttötarpeisiin. Korkean 5G-taajuuden alueilla kiinteä 5G tarjoaa toimipisteisiin kuidunkaltaiset internet- tai yritysverkkoyhteydet taatulla kapasiteetilla.

Pienemmissä yrityksissä 5G-verkko mahdollistaa koko tietoliikenneinfran rakentamisen mobiiliyhteyksien päälle. Pienessä yrityksessä yksi huippunopea liittymä soveltuu kaikkeen tarpeeseen: liikkuvaan työhön, konttorille, kotiin, varayhteydeksi ja yhteydenjakoon.

Mitä, missä ja milloin alueella tapahtuu?

Rakennustyö aloitetaan 22.8. ja tukiasemien vaihdon on tarkoitus olla valmis 29.9.2023. 5G-verkon rakennukset aloitetaan seuraavilla alueilla:

  • Kuopio: Sorsasalo, Käärmelahti, Lapinranta, Kinnulanlahti, Pajulahti, Saarvonmäki
  • Lapinlahti: Salmi, Alapitkä, Yläpitkä, Kirveskoski
  • Siilinjärvi: Toivala, Haapalahti, Väänälänranta, Ylölä, Koivusari, Syrjä, Jysänkoski, Siilinjärven keskusta, Ejosniemi, Särkikanta, Luvelahti, Mehtomäki, Hoikki

Tukiasemien vaihdosta voi aiheutua lyhyitä palvelukatkoksia.

Tukiasemien päivitykseen liittyvistä töistä saattaa aiheutua enintään työpäivän mittaisia paikallisia palvelukatkoksia DNA:n ja Telian matkaviestinpalveluihin. Lisäksi palvelun laatu voi heiketä muutamaksi päiväksi, kunnes kaikki tukiasemat on saatu päivitettyä. Palveluhäiriöt pyritään pitämään mahdollisimman lyhyinä, jotta ne aiheuttavat alueen asukkaille ja yritystoiminnalle mahdollisimman vähän haittaa. 700 MHz:n taajuusalueille rakennettavat verkot voivat aiheuttaa häiriöitä pienelle osalle antenni-TV-talouksista.

Lähde: DNA/Telia / STT

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *