Kuinka kääntää teksti toiselle kielelle verkossa
Internet Muu tekniikka Uutinen

Tekstien kääntäminen verkossa: Opas monikieliseen maailmaan

Maailma on kutistunut internetin ansiosta, ja monikielinen viestintä on arkipäivää niin työelämässä kuin vapaa-ajallakin. Olipa kyseessä sitten sähköpostin kääntäminen, ulkomaisen uutisartikkelin ymmärtäminen tai sosiaalisen median päivityksen laatiminen eri kielillä, tekstien kääntäminen verkossa on välttämätön taito. Tässä artikkelissa perehdymme erilaisiin tapoihin kääntää tekstiä verkossa, sekä tarjoamme vinkkejä ja neuvoja, joiden avulla saat käännöksistäsi mahdollisimman tarkkoja ja luontevia.

Verkkokääntäjät: Nopea ja helppo ratkaisu

Verkkokääntäjät ovat ilmaisia ja helppokäyttöisiä työkaluja, jotka kääntävät tekstiä lähes reaaliajassa. Ne sopivat erinomaisesti yksittäisten sanojen, lauseiden tai lyhyiden tekstien kääntämiseen. Suosituimpia verkkokääntäjiä ovat muun muassa:

 • Google Kääntäjä: Yksi maailman käytetyimmistä verkkokääntäjistä, joka tukee yli sataa kieltä ja tarjoaa monipuolisia toimintoja, kuten äänikäännöksen ja kuvien kääntämisen. Tutustu Google Kääntäjän ominaisuuksiin tarkemmin Diginytin Google kääntäjä artikkelissa.
 • DeepL Kääntäjä: Tunnettu erityisesti korkealaatuisista käännöksistään, jotka ovat usein luontevampia kuin muiden verkkokääntäjien tuottamat käännökset.
 • Bing Microsoft Translator: Microsoftin kehittämä verkkokääntäjä, joka tarjoaa laajan kielivalikoiman ja erilaisia käännösvaihtoehtoja.

Verkkokääntäjien käyttö on yksinkertaista: kopioi tai kirjoita käännettävä teksti sille varattuun kenttään, valitse lähde- ja kohdekieli ja paina käännä-painiketta. Käännös ilmestyy yleensä muutamassa sekunnissa.

Konekäännöksen rajoitteet

Verkkokääntäjät ovat käteviä työkaluja, mutta on tärkeää muistaa, että ne perustuvat koneoppimiseen, eivätkä ne aina tuota täydellisiä käännöksiä. Konekäännökset voivat sisältää kielioppivirheitä, kömpelöitä sanavalintoja tai jopa asiavirheitä, erityisesti jos käännettävä teksti on pitkä tai monimutkainen.

Konekäännöksen laatu riippuu myös kieliparista. Yleisten kielien, kuten englannin, ranskan tai espanjan, välillä käännökset ovat yleensä tarkempia kuin harvinaisempien kielten kohdalla.

Milloin kannattaa turvautua ammattikääntäjään?

Jos tarvitset virallisen, tarkan tai erityisosaamista vaativan käännöksen, kannattaa kääntyä ammattikääntäjän puoleen. Ammattikääntäjät ovat kielten ja kulttuurien asiantuntijoita, jotka osaavat ottaa huomioon käännettävän tekstin kontekstin ja tarkoituksen.

Ammattikääntäjän palveluja kannattaa harkita esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

 • Juridiset asiakirjat: Sopimukset, oikeuden päätökset ja muut juridiset tekstit vaativat tarkkaa ja yksiselitteistä kieltä, jota konekäännös ei välttämättä pysty tuottamaan.
 • Markkinointimateriaalit: Mainostekstit, esitteet ja muut markkinointimateriaalit on usein räätälöitävä kohdeyleisön kulttuuriin ja kieleen sopivaksi. Ammattikääntäjä osaa luoda tekstejä, jotka herättävät kiinnostusta ja vakuuttavat lukijan.
 • Tekniset tekstit: Käyttöohjeet, tuotekuvaukset ja muut tekniset tekstit sisältävät usein erikoisterminologiaa, jonka kääntäminen vaatii alan tuntemusta.
 • Luovat tekstit: Runot, romaanit ja muut luovat tekstit sisältävät usein kielellisiä vivahteita ja tyylillisiä elementtejä, joita on vaikea välittää konekäännöksellä.

Vinkkejä parempiin käännöksiin

Olipa kyseessä sitten verkkokääntäjä tai ammattikääntäjä, voit parantaa käännösten laatua seuraavilla vinkeillä:

 • Tarkista oikeinkirjoitus ja kielioppi: Ennen kuin lähetät tekstin käännettäväksi, varmista, että se on kirjoitettu oikein ja kieliopillisesti oikein. Tämä helpottaa käännöstyötä ja vähentää virheiden riskiä.
 • Käytä selkeää ja yksinkertaista kieltä: Vältä monimutkaisia lauserakenteita, erikoisterminologiaa ja slangia, jos se ei ole välttämätöntä. Selkeä ja yksinkertainen kieli on helpompi kääntää tarkasti.
 • Anna kontekstia: Jos mahdollista, anna kääntäjälle lisätietoja käännettävän tekstin tarkoituksesta ja kohdeyleisöstä. Tämä auttaa kääntäjää valitsemaan oikeat sanavalinnat ja sävyn.
 • Jaa teksti lyhyempiin osiin: Pitkien tekstien kääntäminen voi olla haastavaa, joten kannattaa jakaa teksti lyhyempiin osiin, jos se on mahdollista.
 • Vertaile eri käännösvaihtoehtoja: Jos käytät verkkokääntäjää, kokeile eri käännösvaihtoehtoja ja vertaile niitä keskenään. Tämä auttaa sinua löytämään parhaan mahdollisen käännöksen.
 • Pyydä palautetta: Jos olet epävarma käännöksen laadusta, pyydä palautetta ystävältä, kollegalta tai ammattikääntäjältä.

Käännä tekstiä luotettavasti ja tehokkaasti

Tekstien kääntäminen verkossa on helppoa ja nopeaa, kun käytössäsi ovat oikeat työkalut ja tiedät, miten niitä käytetään tehokkaasti. Verkkokääntäjät ovat käteviä apuvälineitä arjen käännöstarpeisiin, kun taas ammattikääntäjiin kannattaa turvautua vaativampiin käännösprojekteihin.

Muista, että konekäännökset eivät aina ole täydellisiä, joten tarkista käännökset huolellisesti ja pyydä tarvittaessa apua ammattilaiselta. Noudattamalla näitä vinkkejä voit varmistaa, että viestisi välittyy oikein ja selkeästi myös muilla kielillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *