Pörssisähkö vai Kiinteä
Uutinen

Pörssisähkö vai Kiinteä Sähkösopimus

Sähkön hinta on noussut viime aikoina merkittävästi, mikä on ajanut monet pohtimaan sähkösopimuksensa vaihtamista. Yhä useammat ovat alkaneet harkita pörssisähkön ottamista, sillä se tarjoaa mahdollisuuden säästää rahaa pitkällä aikavälillä. Mutta onko pörssisähkö oikea vaihtoehto kaikille? Tässä artikkelissa tarkastelemme pörssisähkön ja kiinteähintaisen sähkön hyviä ja huonoja puolia sekä annamme vinkkejä sähkön hinnan seurantaan.

Pörssisähkön Hyödyt ja Haitat

Pörssisähkön hinta määräytyy sähköpörssissä kysynnän ja tarjonnan mukaan. Tämä tarkoittaa, että hinta voi vaihdella suurestikin vuorokauden aikana. Pörssisähkön edut ovat seuraavat:

 • Mahdollisuus säästää rahaa: Pörssisähkön hinta on keskimäärin edullisempi kuin kiinteähintaisen sähkön. Erityisesti yöaikaan ja viikonloppuisin pörssisähkön hinta on usein erittäin matala.
 • Joustavuus: Pörssisähkön sopimuksella voi säästää rahaa myös muuttamalla omia kulutustottumuksiaan. Esimerkiksi siirtämällä sähkönkäyttöä edullisemmille tunneille voi laskua pienentää.

Pörssisähkön haitat ovat seuraavat:

 • Hintojen vaihtelu: Pörssisähkön hinta voi vaihdella suurestikin vuorokauden aikana, ja hintapiikkejä voi esiintyä. Tämä voi aiheuttaa ennakoimattomuutta sähkölaskuun.
 • Tarve seurata hintoja: Pörssisähköstä hyötyminen edellyttää, että seuraa sähkön hintoja ja pyrkii siirtämään sähkönkäyttöä edullisemmille tunneille. Tämä voi olla aikaa vievää ja työlästä. Yksi hyvä pörssisähkö voisi olla Väre pörssisähkö.

Kiinteähintaisen Sähkön Hyödyt ja Haitat

Kiinteähintaisen sähkön hinta on sovittu etukäteen tietyksi ajaksi, yleensä 6-12 kuukaudeksi. Tämä tarkoittaa, että sähkön hinta pysyy samana sopimuskauden ajan, vaikka pörssisähkön hinta nousisi. Kiinteähintaisen sähkön edut ovat seuraavat:

 • Ennustettavuus: Kiinteähintaisen sähkön hinta on ennustettava, joten sähkölaskun voi budjetoida helposti.
 • Mielenrauha: Kiinteähintaisen sähkön sopimuksella ei tarvitse huolehtia pörssisähkön hintapiikeistä.

Kiinteähintaisen sähkön haitat ovat seuraavat:

 • Korkeampi hinta: Kiinteähintaisen sähkön hinta on keskimäärin kalliimpi kuin pörssisähkön.
 • Joustamattomuus: Kiinteähintaisen sähkön sopimuksella ei voi hyötyä pörssisähkön edullisemmista hinnoista.

Kumpi Sopimus Sopii Minulle?

Pörssisähkön ja kiinteähintaisen sähkön sopivuutta voi arvioida seuraavilla kysymyksillä:

 • Kuinka paljon sähkóa käytän? Pörssisähkö voi olla edullisempi vaihtoehto, jos sähkönkulutus on suuri.
 • Olenko valmis seuraamaan sähkön hintoja? Pörssisähköstä hyötyminen edellyttää, että seuraa sähkön hintoja ja pyrkii siirtämään sähkönkäyttöä edullisemmille tunneille.
 • Kuinka paljon arvostan ennustettavuutta? Kiinteähintaisen sähkön hinta on ennustettava, joten sähkölaskun voi budjetoida helposti.

Jos et ole varma, kumpi sopimus sopii sinulle, voit pyytää neuvoa sähkönmyyjältä.

Sähkön Hinnan Seuranta

Sähkön hinnan seuraaminen on tärkeää riippumatta siitä, minkälaisen sähkösopimuksen valitset. Pörssisähkön hintaa voi seurata esimerkiksi sähkön hinta nyt voit seurata Nord Poolin verkkosivuilta: https://data.nordpoolgroup.com/

Kiinteähintaisen sähkösopimuksen hintaa voi vertailla eri sähkönmyyjien verkkosivuilla. On tärkeää muistaa, että sähkösopimusten hintoihin voi vaikuttaa myös muita tekijöitä, kuten sähkön toimitusmaksu ja sähkön alkuperä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *